Skip to main content

Αφγανιστάν: Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή Hindu Kush.

Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών έπληξε το βράδυ της Τρίτης το βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός και στο βόρειο τμήμα του γειτονικού Πακιστάν.

Η δόνηση είχε βάθος 194 χιλιομέτρων και το επίκεντρό της ήταν στην οροσειρά Hindu Kush, κοντά στην απομακρυσμένη βόρεια αφγανική επαρχία Badakhshan. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η δόνηση είχε προκαλέσει ζημιές ή θύματα. Κάτοικοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους και πολλοί έψαλαν στίχους από το Κοράνι, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην πόλη Ραβαλπίντι του Πακιστάν, ενώ ανάλογες μαρτυρίες υπήρξαν και από τη Λαχόρη.

Νωρίτερα, το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ) έκανε λόγο για σεισμό 6,8 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί. Ο σεισμός έγινε σε βάθος 184 χιλιομέτρων (114 μιλίων), πρόσθεσε το GFZ.

Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ασίας είναι σεισμικά ενεργά επειδή μια τεκτονική πλάκα γνωστή ως ινδική πλάκα ωθείται βόρεια προς την ευρασιατική πλάκα.