Skip to main content

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα από τη συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα

Courtesy of U.S. European Command/Handout via REUTERS

Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο βίντεο απεικονίζει κρίσιμες στιγμές της συνάντησης στον αέρα που κατέληξε στη συντριβή του αμερικανικού στρατιωτικού drone παρακολούθησης MQ-9 «Reaper». Το Reaper MQ-9 κατέπεσε στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού χτυπήθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του.

Η εναέρια συνάντηση μεταξύ του αμερικανικού drone και των ρωσικών αεροσκαφών διήρκεσε μεταξύ 30 και 40 λεπτών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει την κάμερα του drone MQ-9 Reaper στραμμένη προς τα πίσω προς την ουρά του και την προπέλα του drone, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος, να περιστρέφεται. Στη συνέχεια, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi SU-27 φαίνεται να πλησιάζει. Καθώς πλησιάζει, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος ρίχνει καύσιμα καθώς αναχαιτίζει το αμερικανικό drone.

Σε άλλο σημείο, το ρωσικό αεροσκάφος κάνει ένα ακόμη πέρασμα. Καθώς πλησιάζει, ρίχνει και πάλι καύσιμα.

Το βίντεο από το drone διακόπτεται στη συνέχεια. Όταν η κάμερα επανέρχεται online στο βίντεο, η οπτική γωνία είναι και πάλι στραμμένη προς τα πίσω και η προπέλα εμφανίζεται κατεστραμμένη. Με τον προπέλα κατεστραμμένη, οι χειριστές του drone πέταξαν ουσιαστικά το αεροσκάφος ως ανεμόπτερο καθώς κατέβαινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κατεβάζοντάς το στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κριμαίας.

Κατά την πτώση του και προτού συντριβεί στο νερό, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι οι χειριστές έσβησαν εξ αποστάσεως το ευαίσθητο λογισμικό του drone, μετριάζοντας τον κίνδυνο να φτάσουν μυστικά υλικά στα χέρια του εχθρού.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμα:

«Αγώνας» ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανάκτηση του drone που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα