Skip to main content

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε αμερικανικό drone που συνετρίβη

Το περιστατικό καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

Στη Μαύρη Θάλασσα συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό drone παρακολούθησης MQ-9 «Reaper», καθώς αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27. Σημειώνεται ότι η περιοχή αυτή παρακολουθείται στενά από το ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αυτό το περιστατικό καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας). Αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

«Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR) ενημέρωσε τους Συμμάχους για το συμβάν.

Δεν έχει υπάρχει κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Λευκός Οίκος: Ανασφαλές, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο το περιστατικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε σήμερα για ένα περιστατικό που σημειώθηκε στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά το οποίο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προσέκρουσε στον έλικα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης του αμερικανικού στρατού «Reaper», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κίρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλήσει απευθείας με Ρώσους ομολόγους και θα εκφράσει τις ανησυχίες μας για αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση», συμπλήρωσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κλήση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό πολύ τακτικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το drone Reaper, κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h. Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP