Skip to main content

Πριγκόζιν: Σε κίνδυνο οι ρωσικές θέσεις στο Μπαχμούτ χωρίς τα απαιτούμενα πυρομαχικά

REUTERS/Alex Babenko

Και μια ανάσα πριν από την πλήρη περικύκλωση της πόλης.

Για «προδοσία» μεταξύ των δυνάμεων της Μόσχας που μάχονται για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ρωσικά στρατεύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις της Wagner  αλλά και τακτικές ρωσικές δυνάμεις, προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και μήνες την πόλη. Και βρίσκονται πολύ κοντά, με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) να θεωρούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «διεξάγουν περιορισμένη υποχώρηση» αποχωρώντας από από τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του Μπαχμούτκα στο Μπαχμούτ, αν και συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες στις προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο Πριγκόζιν παραπονέθηκε για έλλειψη πυρομαχικών, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα «συνηθισμένης γραφειοκρατίας ή προδοσίας».

Η νέα γκρίνια του Πριγκόζιν είναι ενδεικτική των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Wagner και της Μόσχας το τελευταίο διάστημα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μισθοφορική ομάδα έχει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία -ορισμένοι από τους οποίους στρατολογήθηκαν απευθείας από τις ρωσικές φυλακές- και έχει γίνει βασικό στοιχείο της εισβολής της Μόσχας.

Τι συνέβη όμως; Σε ανάρτησή του την Κυριακή, ο Πριγκόζιν είχε πει ότι τα έγγραφα για προμήθεια πυρομαχικών είχαν υπογραφεί στις 22 Φεβρουαρίου και αναμενόταν να σταλούν στο Μπαχμούτ την επόμενη μέρα. Αλλά τα περισσότερα δεν είχαν αποσταλεί, είπε.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι ομάδες της Wagner που πολεμούν στο Μπαχμούτ στερούνται πυρομαχικών, και επομένως αν αναγκασθούν σε υποχώρηση, το σύνολο του μετώπου θα καταρρεύσει.  «Η κατάσταση δεν θα είναι καλή για καμία στρατιωτική μονάδα που προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας», σχολίασε προσθέτοντας ότι έστειλε επιστολή στην ηγεσία του ρωσικού στρατού λέγοντας ότι οι μισθοφόροι του χρειάζονται επειγόντως πυρομαχικά.

Λίγη ώρα αφού επανέλαβε την καταγγελία του για την έλλειψη πυρομαχικών στις τάξεις των μισθοφόρων του, ο γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» δήλωσε ότι εμποδίσθηκε σήμερα η πρόσβαση του εκπροσώπου του στο αρχηγείο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η άδεια εισόδου του εκπροσώπου του ακυρώθηκε και ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στο αρχηγείο.

naftemporiki.gr