Skip to main content

Λευκορωσία: Μετά το Νόμπελ, 10 χρόνια φυλακή για τον Άλες Μπιαλιάτσκι

Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS

Ήταν ένας από τους τρεις νικητές του Νόμπελ Ειρήνης το 2022.

Σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Λευκορωσία ο Άλες Μπιαλιάτσκι, οποίος ήταν ένας από τους τρεις νικητές του Νόμπελ Ειρήνης το 2022. Το μοιράστηκε με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Ο Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας και ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna η οποία παρείχε νομική και οικονομική βοήθεια στους διαδηλωτές στη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων το 2020 στη Λευκορωσία, καταδικάστηκε για χρηματοδότηση «δράσεων που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη» και φοροδιαφυγή, ανέφερε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Συνελήφθη το 2021 μετά από μαζικές διαδηλώσεις για τις αμφισβητούμενες εκλογές που κράτησαν στην εξουσία τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν το 2020, έγινε χρήση αστυνομικής βίας, ενώ αρκετοί επικριτές του Λουκασένκο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Οι υποστηρικτές του Μπιαλιάτσκι υποστηρίζουν ότι το αυταρχικό καθεστώς του Λευκορώσου ηγέτη προσπαθεί να τον φιμώσει. Ο ίδιος έχει πει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Σε ανακοίνωση η Viasna διευκρινίζει πως δύο συγκατηγορούμενοι του Μπιαλιάτσκι, οι οποίοι έχουν επίσης φυλακιστεί, ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς και ο Βλαντίμιρ Λάμπκοβιτς, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης εννέα και επτά ετών αντίστοιχα.  Και οι τρεις είχαν δηλώσει νωρίτερα αθώοι.

Σχολιάζοντας η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ανέφερε ότι η ποινή είναι «απλά τρομακτική». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να καταπολεμήσουμε αυτήν την επαίσχυντη αδικία και να τους ελευθερώσουμε», είπε.