Skip to main content

«Η Dow ισχυρίζεται ότι ανακυκλώνει τα παπούτσια μας. Τα βρήκαμε σε μια υπαίθρια αγορά της Ινδονησίας»

REUTERS/Joe Brock

Το Reuters έβαλε κρυφά συσκευές εντοπισμού στα μέσα σε 11 ζευγάρια παπουτσιών. Τι ανακάλυψε.

Ήταν εκεί: ένα ζευγάρι μπλε παπούτσια για τρέξιμο Nike με μια συσκευή εντοπισμού κρυμμένη σε μια από τις σόλες.Είχαν ταξιδέψει στη στεριά, μετά στη θάλασσα. Διέσχισαν διεθνή σύνορα για να καταλήξουν σε αυτό το σωρό.

Δεν έπρεπε να είναι εδώ.

Σε μια υποβαθμισμένη αγορά στο νησί Μπατάμ της Ινδονησίας, ένας μικρός ανιχνευτής εντοπισμού θέσης χτυπούσε από το πίσω μέρος ενός ετοιμόρροπου καταστήματος μεταχειρισμένων παπουτσιών. Ένας ρεπόρτερ του Reuters ακολούθησε το σήμα, και άρχισε να σκάβει μέσα στον σωρό με μεταχειρισμένα παπούτσια.

Πέντε μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2022, το Reuters είχε δώσει τα παπούτσια σε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης με επικεφαλής την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και τον αμερικανικό γίγαντα πετροχημικών Dow Inc. Οι λαστιχένιες σόλες και οι πάτοι των παπουτσιών, μετά την κατεργασία θα χρησιμοποιούνταν σύμφωνα με τα διαφημιστικά βίντεο και τα δελτία τύπου, για να κατασκευαστούν νέες παιδικές χαρές και πίστες για τρέξιμο στην Σιγκαπούρη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, υποστηρίζει πως αυτό δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης που ξεκίνησε η Dow, και το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της.

Για το σκοπό αυτό, έκρυψε έναν ανιχνευτή Bluetooth στο εσωτερικό των μπλέ Nike.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα παπούτσια κινούνταν νότια μέσω του πορθμού της Σιγκαπούρης προς το νησί Μπατάμ, όπως έδειξε η εφαρμογή. Το Reuters αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές σε άλλα 10 ζευγάρια παπουτσιών για να διαπιστώσει αν το ζευγάρι Νο1 βρέθηκε εκεί τυχαία.

‘Όχι.

Κανένα από τα 11 ζευγάρια υποδημάτων που δώρισε το Reuters δεν χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία μονοπατιών γυμναστικής ή παιδικών πάρκων στη Σιγκαπούρη.

Αντ’ αυτού, σχεδόν όλα τα παπούτσια κατέληξαν στα χέρια της Yok Impex Pte Ltd, ενός εξαγωγέα μεταχειρισμένων προϊόντων της Σιγκαπούρης. Ο διευθυντής δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε μισθωθεί από εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που συμμετείχε στο πρόγραμμα για να συλλέξει τα παπούτσια από τους κάδους δωρεάς και να τα παραδώσει στην τοπική αποθήκη της εταιρείας.

Αλλά δεν συνέβη αυτό με τα παπούτσια που δώρισε το Reuters. Δέκα ζευγάρια μετακινήθηκαν πρώτα από τους κάδους δωρεάς στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα και στη συνέχεια στη γειτονική Ινδονησία, σε ορισμένες περιπτώσεις ταξιδεύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα σε διαφορετικές γωνιές του αχανή αρχιπελάγους, όπως έδειξαν οι ανιχνευτές θέσης.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή smartphone για να εντοπίσουν την κίνηση κάθε παπουτσιού, οι δημοσιογράφοι του Reuters ταξίδεψαν  για να ανακτήσουν τρία ζευγάρια -συμπεριλαμβανομένων των μπλε Nikes- από πολυσύχναστα παζάρια στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα και στο Μπατάμ,  στην Pertokoan Cipta Prima, μια μεγάλη υπαίθρια αγορά που εξυπηρετεί αγοραστές χαμηλού εισοδήματος.

REUTERS/Yuddy Cahya Budiman

Τέσσερα ζευγάρια κατέληξαν σε τοποθεσίες στην Ινδονησία που ήταν δύσκολα προσβάσιμες. Σε άλλες τρεις περιπτώσεις οι συσκευές εντοπισμού σταμάτησαν να στέλνουν σήμα αφού έφτασαν στην Ινδονησία.

Τα ευρήματα προκύπτουν την ίδια ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι χημικές εταιρείες όπως η Dow προχωρούν σε υπερβολικούς ή ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ανακύκλωση, προκειμένου να αναδείξουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους και να υπονομεύσουν τους κανονισμούς για τον περιορισμό της αυξανόμενης παραγωγής πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες μιας χρήσης και γρήγορο τρόπο.

Γρήγορη Μόδα: Η τάση της αγοράς που βλάπτει σοβαρά την ηθική

Απαγόρευση

Το 2015, το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδονησίας εισήγαγε τον κανονισμό Απαγόρευσης της Εισαγωγής Μεταχειρισμένων Ενδυμάτων. Το μέτρο απαγόρευσε την εισαγωγή μεταχειρισμένων ρούχων και υποδημάτων λόγω ανησυχιών για την υγιεινή και την μετάδοση ασθενειών, καθώς και την ανάγκη προστασίας της τοπικής κλωστοϋφαντουργίας.

Ο Βέρι Ανγκριτζόνο, Γενικός Διευθυντής Προστασίας Καταναλωτή και Ελέγχου Εμπορίου στο υπουργείο Εμπορίου, είπε στο Reuters ότι η παράνομη αγορά εισαγωγής μεταχειρισμένων ρούχων στην Ινδονησία αξίζει εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

naftemporiki.gr