Skip to main content

Η Βαρσοβία μπλοκάρει τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις ως «πολύ ήπιες»

Η Πολωνία είχε ήδη μπλοκάρει την έγκριση του ένατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022.

«Φρένο» στο 10ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας βάζει η Πολωνία, θεωρώντας ότι δεν επαρκούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού καουτσούκ και ο κατάλογος των προσώπων, στα οποία θα επιβληθούν τιμωρητικά μέτρα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η Πολωνία μπλόκαρε το νέο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν σκοπό να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το υπό συζήτηση πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές στη Ρωσία αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τριών τραπεζών και πολλών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ιρανικών εταιρειών που κατηγορούνται για προμήθεια drones στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία θεωρεί ανεπαρκείς τους προτεινόμενους περιορισμούς στις εισαγωγές συνθετικού καουτσούκ από τη Ρωσία που χρησιμοποιείται για ελαστικά, δήλωσαν οι αντιπροσωπείες τεσσάρων κρατών μελών.

«Όσον αφορά το 10ο πακέτο κυρώσεων, δεν είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είναι πολύ μαλακό, πολύ αδύναμο», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Πολωνός πρωθυπουργός πρότεινε «να συμπεριληφθούν επιπλέον άτομα και πρόσθετε ρωσικά προϊόντα».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι τόνισαν ότι «το μπλοκάρισμα της Πολωνίας τιμωρεί την Ευρώπη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση των κυρώσεων και τα νέα μέτρα που ετοίμασε η ΕΕ αποκαλύφθηκαν πριν από δύο εβδομάδες.

Η Πολωνία είχε ήδη μπλοκάρει αρχικά τα προηγούμενα μέτρα

Η Πολωνία είχε ήδη μπλοκάρει την έγκριση του ένατου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022 και περίμενε τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Είκοσι Επτά στις Βρυξέλλες για να άρει τις επιφυλάξεις της.

Επισκεπτόμενος ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι το Κίεβο αυτή την Παρασκευή στην επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την άφιξη στην Ουκρανία τεσσάρων πρώτων τανκς Leopard 2 και υποσχέθηκε ότι κι άλλα τεθωρακισμένα θα φτάσουν «σε λίγες μέρες».

Ο Μοραβιέτσκι είπε ακόμη ότι η Πολωνία είναι «έτοιμη» να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε αμερικανικά F16.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν την κοινή παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία