Skip to main content

Ο Μπάιντεν στην Πολωνία, ο Πούτιν στις κάμερες

REUTERS/Shamil Zhumatov

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Πολωνία. Το πρωί της Τρίτης το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου.

Στη Βαρσοβία έφτασε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, νόμιζε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε λάθος. Το κόστος που έπρεπε να πληρώσει η Ουκρανία είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι θυσίες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. … Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν δύσκολες μέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά», δήλωσε διαβεβαιώνοντας τον Ουκρανό ομόλογό του για την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ «για όσο χρειαστεί».

Το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία ως πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Στην Πολωνία πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, και άλλους ηγέτες χωρών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Πρόκειται επίσης να εκφωνήσει μια ομιλία για το πώς οι ΗΠΑ βοήθησαν να συσπειρωθεί ο κόσμος για να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Πούτιν θα μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση» (η οποία συγκροτείται από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή). Η ομιλία του θα αφορά «την τρέχουσα κατάσταση», συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη Ρωσία. Αναμένεται έτσι να θέσει τους στόχους του για το δεύτερο έτος της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η ομιλία έρχεται σε μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή, σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την σημασία της χρονικής στιγμής αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Σε μια τόσο κρίσιμη και πολύ περίπλοκη συγκυρία στις επιχειρήσεις μας, στις ζωές μας, όλοι περιμένουν ένα μήνυμα με την ελπίδα να ακούσουν μια αξιολόγηση του τι συμβαίνει, μια αξιολόγηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πούτιν αναμένεται να κάνει επίσης την ανάλυσή του για τη διεθνή κατάσταση και να σκιαγραφήσει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε αυτήν από τη Δύση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ομιλία πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχιθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ως ανεξάρτητα κράτη και διέταξε την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ως «ειρηνευτικών δυνάμεων». Ακολούθησε η εισβολή τρεις μέρες μετά.

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει μια εορταστική συναυλία στο στάδιο Luzhniki αργότερα μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια να συγκαλέσει έκτακτες συνεδριάσεις της Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου την Τετάρτη.

naftemporiki.gr