Skip to main content

Ρωσία: Σε λειτουργία σύστημα σάρωσης του διαδικτύου για «ανεπιθύμητο» περιεχόμενο και διαφωνούντες

Με το σύστημα Oculus απαντά η Ρωσία στις αντιπολεμικές διαφωνίες και την «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα».

Στην λειτουργία ενός συστήματος που θα σαρώνει το διαδίκτυο για παράνομο περιεχόμενο προχώρησε η Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο, όπως μεταδίδει το Reuters, θα διευκολυνθούν οι αρχές προκειμένου να εντοπίζουν μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις, αντιπολεμικές διαφωνίες και «προπαγάνδα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το σύστημα «Oculus» θα μπορεί να διαβάζει κείμενο και να αναγνωρίζει παράνομες σκηνές σε φωτογραφίες και βίντεο, αναλύοντας περισσότερες από 200.000 εικόνες την ημέρα με ρυθμό περίπου τριών δευτερολέπτων ανά εικόνα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Μόσχα κατέστειλε την πολιτική αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στο εσωτερικό της Ρωσίας που είχαν επιβιώσει από προηγούμενες καταστολές και ενίσχυσε μια συντηρητική, εθνικιστική αφήγηση που αποδοκιμάζει τους «μη παραδοσιακούς» τρόπους ζωής και προσανατολισμούς.

«Απάντηση στις προκλήσεις και τις αντιρωσικές ενέργειες»

Το Oculus «ανιχνεύει αυτόματα παραπτώματα όπως εξτρεμιστικό περιεχόμενο, εκκλήσεις για παράνομες μαζικές συγκεντρώσεις ή αυτοκτονίες, περιεχόμενο υπέρ των ναρκωτικών, προπαγάνδα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ούτω καθεξής», ανέφερε το Interfax επικαλούμενο το Κύριο Κέντρο Ραδιοσυχνοτήτων (MRFC), τμήμα της εποπτικής αρχής επικοινωνιών Roskomnadzor.

«Η δημιουργία αυτού του συστήματος είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις και τις αντιρωσικές ενέργειες εκ μέρους ξένων πόρων».

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προωθεί τη διάδοση των ψευδών πληροφοριών για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Πέρυσι ψήφισε νομοθεσία που επιβάλλει πρόστιμα σε άτομα που διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες και κατέστειλε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία που μοιράζονται περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Μόσχας για τη σύγκρουση. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας είναι κρατικά και ακολουθούν στενά την αφήγηση της κυβέρνησης.

Ένας άλλος νέος νόμος προβλέπει πρόστιμα για κάθε άτομο ή οργάνωση που εντοπίζεται να προωθεί την «προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ», μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι απαγορεύει κάθε δημόσια αναφορά σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους ή τρανσέξουαλ, που ακολουθούν τον επίσημα αποκαλούμενο «μη παραδοσιακό» τρόπο ζωής.

naftemporiki.gr