Skip to main content

Μπάιντεν: Γιατί το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας

REUTERS/Evelyn Hockstein

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ένωσης θεωρήθηκε ως πρόβα προεκλογικής εκστρατείας καθώς θεωρείται ότι σύντομα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή του το 2024. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε χθες ότι δεν έχει πάρει «οριστική» απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS και την Τζούντι Γούντραφ, η οποία εγκαινιάζει μια ειδική σειρά ρεπορτάζ «America at a Crossroads» που θα εξετάσει τις αμερικανικές διαιρέσεις διερευνώντας τι μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση.

Απαντώντας στην ερώτηση για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα, ο Μπάιντεν, που είναι 80 ετών, δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει «πρόθεση» να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές του 2024, αλλά δεν έχει πάρει «οριστική» απόφαση.  «Είμαι κάποιος που πιστεύει στη μοίρα. Θα ήμουν εντελώς ειλικρινής με τους Αμερικανούς εάν πίστευα πως πρόβλημα υγείας ή κάτι άλλο θα με εμπόδιζε να ασκήσω τα καθήκοντά μου», δήλωσε επίσης ο Δημοκρατικός πρόεδρος, καλώντας εκ νέου όσους εκφράζουν επιφυλάξεις ή ανησυχίες για την ηλικία του να «δουν» τα πεπραγμένα του.

Ερωτηθείς γιατί η χώρα είναι τόσο διχασμένη πολιτικά είπε ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι της άποψης ότι [η πολιτική] έχει γίνει πολύ κακή, έχει γίνει πολύ προσωπικό, έχει γίνει πολύ διχαστικό» θέμα. «Και νομίζω ότι ένα από τα μηνύματα που έστειλαν αυτές τις τελευταίες εκλογές ήταν αητό: Έλα. Συνεργαστείτε. Κάντε κάτι για εμάς».

Ο Μπάιντεν είπε ότι εξακολουθεί να περιμένει συγκρούσεις με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά εκείνους που είναι κοντά στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο απέδωσε μεγάλο μέρος του διχασμού της χώρας – αν και ποτέ δεν τον ανέφερε ονομαστικά. «Υπήρξε μια σκόπιμη προσπάθεια από τον τελευταίο να παίξει με τους φόβους των ανθρώπων και να κάνει έκκληση στα βασικά του ένστικτα», είπε ο Μπάιντεν.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας

Μιλώντας μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα». «Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Πάντως κρίνει πως ο Κινέζος ομόλογός του συναντά «τεράστια προβλήματα», ειδικά στο οικονομικό επίπεδο. «Βρείτε μου έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ (…) εγώ δεν βρίσκω κανέναν», είπε.  «Ο άνθρωπος αυτός έχει τεράστια προβλήματα», ιδίως «μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά», υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως η «δυναμικότητα» της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Σημειώνοντας εξάλλου πως η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως αντίθετα με ό,τι «υπέθετε ο καθένας» όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί «πλήρως» στο πλευρό της Μόσχας.

Η επιφύλαξη του Πεκίνου οφείλεται, πρόσθεσε, στο ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θέλει να γνωρίσει την ίδια τύχη με τη Ρωσία, η οποία υφίσταται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση. «Του τηλεφώνησα για να του πω ‘Αυτή δεν είναι απειλή, απλά μια παρατήρηση: δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία’», είπε.

 Δεν αναμένεται ύφεση το 2023, ούτε το 2024

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας του δεν θα γνωρίσει ύφεση ούτε την τρέχουσα χρονιά, ούτε την επόμενη.  Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου εάν θεωρεί πως θα καταγραφεί ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι, ούτε την επόμενη χρονιά» προσθέτοντας «από τη στιγμή που εκλέχτηκα, πόσοι ειδικοί είπαν πως θα έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους έξι μήνες;».

 naftemporiki.gr