Skip to main content

Φόβοι για δραματική αύξηση των νεκρών σε Τουρκία, Συρία – Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

EPA/SEDAT SUNA

Πάνω από 9.500 οι νεκροί.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμών στα ερείπια κτιρίων στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, δύο εικοσιτετράωρα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή αφήνοντας πάνω από 9.500 νεκρούς, μέχρι στιγμής, και αναγκάζοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει δέκα τουρκικές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

Μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της Δευτέρας, ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα ένας δεύτερος σχεδόν εξίσου ισχυρός, γκρεμίζοντας χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και πολυκατοικίες. Πρόκειται για τον πιο καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Τουρκία από το 1999, γεμίζοντας τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν τι τους συνέβη.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην Τουρκία 6.957 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρια ανέρχεται στις 2.547, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στην Τουρκία, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων.

Στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν εκατοντάδες ομάδες, με τις διεθνείς αποστολές να καταφθάνουν σε βοήθεια.

Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος με το μέγεθος της καταστροφής να γίνεται όλο και πιο εμφανές, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, τα περιθώρια στενεύουν, με τις εκτιμήσεις από διασώστες και διεθνείς οργανισμούς να είναι αρκετά δυσοίωνες όσον αφορά τον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει εκτιμήσεις για 20.000 νεκρούς, ενώ ένας αξιωματούχος της UNICEF για χιλιάδες παιδιά που μπορεί να έχουν πεθάνει.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τη Maxar Technologies δίνουν μια ιδέα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία καθώς δείχνουν με λεπτομέρειες το εύρος της καταστροφής που έχει σημειωθεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την περιοχή.

Ακόμα πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την Συρία, μετά από σχεδόν 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου και μια ανθρωπιστική κρίση.  Στη Συρία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς περιοχές στα βόρεια ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά και τους αντάρτες.

Όπως δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, η Τουρκία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, και οι βασικές ανάγκες άμεσα και μεσοπρόθεσμα είναι στη Συρία.  «Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη. «Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι υψηλότερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».

naftemporiki.gr