Skip to main content

Εφιάλτης δίχως τέλος σε Τουρκία και Συρία-Πάνω από 7.820 οι νεκροί

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».

Τουλάχιστον 7.826 νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός από τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία, ενώ, παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε  ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.932, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι και 1.449 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.120 και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες για 3 μήνες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη τις δέκα επαρχίες που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία «ζώνη καταστροφής» επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στον τουριστικό κόμβο της Αττάλειας, στα δυτικά, για να στεγάσουν προσωρινά τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Η Αττάλεια, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για παραθεριστές από όλη την Ευρώπη.

Έναν 50χρονο και ένα κοριτσάκι διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ στη Χατάι

Άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν έναν 50χρονο και ένα κοριτσάκι 6 ετών στην πόλη Χατάι, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης και άλλων ανθρώπων.

Η αδερφή του κοριτσιού δεν τα κατάφερε.

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχισαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας μία ημέρα μετά τον διπλό φονικό σεισμό, του οποίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 5.000 στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σε μια πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu