Skip to main content

Σεισμός στην Τουρκία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες για τρεις μήνες

EPA/ERDEM SAHIN

Στους 3.549 οι νεκροί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη τις δέκα επαρχίες που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία «ζώνη καταστροφής» επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του ο Ερντογάν ανέφερε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στον τουριστικό κόμβο της Αττάλειας, στα δυτικά, για να στεγάσουν προσωρινά τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Η Αττάλεια, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για παραθεριστές από όλη την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία που έχει αυξηθεί σε 3.549, αριθμός αυξημένος κατά 130 από τον τελευταίο απολογισμό που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία σε 5.151.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιόμετρα από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Οι συριακές αρχές ανέφεραν νεκρούς μέχρι τη Χάμα, περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν επίσης ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό, δίνοντας την ίδια εκτίμηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).