Skip to main content

Σεισμοί στην Τουρκία: Κομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας από τον Ερντογάν

Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Τούρκος πρόεδρος -σύμφωνα την αντιπολίτευση- επικοινώνησε μόνο με τους «δικούς του» δημάρχους στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Για κομματική εκμετάλλευση της τραγωδίας που προκάλεσε ο Εγκέλαδος κατηγορεί η τουρκική αντιπολίτευση το κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος -σύμφωνα με μέσα της αντιπολίτευσης  επικοινώνησε μόνο με τους «δικούς του» δημάρχους , που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ  ή το συνεργαζόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό ΜΗΡ, στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, που μετέβη στην πληγείσα από τον σεισμό γενέτειρά του, Άδανα, «δεν απέφυγε να κάνει προπαγάνδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην ομιλία του», γράφει η Cumhurriyet. «Ηρθαμε εδώ ως Λαϊκή Συμμαχία από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματός μας ΑΚΡ, μαζί με βουλευτές του κόμματος MHP», είπε στους σεισμόπληκτους ο Τσελίκ. «Οργανώσεις της Λαϊκής Συμμαχίας βρίσκονται στο πεδίο, όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Εχουμε στείλει υπουργούς σε κάθε επαρχία», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Όπως γράφουν οι ελάχιστες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, ένας σεισμόπληκτος που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί μπροστά στις κάμερες του δικτύου  HaberTurk, κόπηκε στον αέρα.

Ελεγχόμενα από την τουρκική κυβέρνηση μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δίστασαν μάλιστα να αποδώσουν τη βιβλική καταστροφή από τον Εγκέλαδο στην πόλη Χατάι, που συνορεύει με τη Συρία, στο γεγονός ότι ο  Μητροπολιτικός Δήμος της περιοχής βρίσκεται στα χέρια του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος CHP.

«Η συμμορία των πέντε»

Στις περισσότερες περιοχές του Χατάι δεν μπορεί να μεταφερθεί η βοήθεια γιατί το τοπικό αεροδρόμιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τους σεισμούς. Το αεροδρόμιο τέθηκε σε λειτουργία το 2007 από εργολαβική εταιρεία που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, παρά την κριτική ότι δεν πρέπει να χτιστεί σε βαλτώδη περιοχή. Ο Μετίν Εργκούν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Καλού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Το Χατάι έχει γίνει πόλη-φάντασμα. Παντού καταστροφή. Δεν υπάρχει ρεύμα. Οι ομάδες διάσωσης είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς», έγραψε ο Εργκούν στο Twitter.

Τα ερωτήματα είναι πολλά ,σχετικά με τους οικοδομικούς κανονισμούς και τα πρότυπα ασφαλείας μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP . Μια διακυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή διαφθορά. Οι συνεργάτες του Ερντογάν, γνωστοί ως «Συμμορία των Πέντε», έβγαλαν δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Ζωή και θάνατος στα συντρίμμια του σεισμού – Αγωνιώδης μάχη των διασωστών και προειδοποίηση ΠΟΥ

Πολλοί κάτοικοι είναι οργισμένοι γιατί σε πολλές περιοχές, όπως στη Μαλάτια και το Καχραμανμαράς, κατέρρευσαν δημόσια κτίρια και ιδίως νοσοκομεία τα  οποία ήταν σχετικά νεόδμητα -είχαν χτιστεί  στις αρχές του 2010- και κανονικά θα έπρεπε να είχαν τηρηθεί οι αντισεισμικού κανονισμοί ,που ισχύουν στην Τουρκία ,μετά τους σεισμούς του 1999.

«Χάρτινα» κτίρια

Είναι γεγονός ότι η ένταση των σεισμών ήταν τρομακτική. Αλλά οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες σημειώνουν ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, σε σεισμούς ανάλογου μεγέθους, οι καταστροφές και οι απώλειες ζωών, είναι ελάχιστες, γιατί τηρούνται οι αντισεισμικοί κανονισμοί.

Περισσότερα από 11.300 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί στις πληγείσες περιοχές και δεκάδες χιλιάδες έχουν καταστεί ακατοίκητα, καθώς δεν ήταν  χτισμένα σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, λέει η αντιπολίτευση. «Το 2019, όταν διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξαν κάπου 10,25 εκατομμύρια αιτήσεις στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης για την αντισεισμική προστασία κτιρίων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα νοικοκυριά  στην Τουρκία είναι 24 εκατομμύρια, εννοείται ότι υπάρχει πρόβλημα στα κτίσματα όπου διαμένουν σχεδόν οι μισές οικογένειες στην Τουρκία», γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα του Yetkinreport .

EPA/ERDEM SAHIN

«Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού αποτελούν όλο και περισσότερο αντικείμενο κριτικής», γράφει η εφημερίδα Sozcu. λειτούργησε ούτε που ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι πέρασε τον συντονισμό για τον σεισμό.Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης  Τσετίν Αρίκ και Γιλντιρίμ Καγιά που μετέβησαν στο Ελμπιστάν μετά τον σεισμό, αποκάλυψαν ότι  τα συνεργεία διάσωσης  που έφτασαν από την Ιαπωνία, δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή εγκαίρως, λόγω της χιονόπτωσης. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν τους συγγενείς τους από τα ερείπια με τις δικές τους προσπάθειες, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε ο Αρίκ. Η βουλευτίνα Ντενίζ Γιαβουζιλμάζ που μετείχε στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην πόλη Εμπράρ, δήλωσε ότι «τα συνεργεία είναι πολύ λίγα, ο εξοπλισμός ακόμη λιγότερος και οι πολίτες είναι αβοήθητοι.»

Θα αναβληθούν οι εκλογές;

Παρόλο που οι τραγικές εικόνες  της καταστροφής συγκλονίζουν, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, αρχίζουν να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των σεισμών στην τουρκική πολιτική σκηνή. Το πιο άμεσο ερώτημα είναι εάν οι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, θα διεξαχθούν κανονικά.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες και όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες μόνο στη …φύση, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται. Και το κυριότερο   ο Ερντογάν δεν προλαβαίνει να πάρει άμεσα μέτρα για τη στέγαση των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ,που είναι άστεγοι.

Αναλυτές λένε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να  παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τον πρώτο σεισμό  και να αναβάλει επ’ αόριστον τις εκλογές, για να αποτρέψει την ήττα του.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει άλλωστε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τότε που ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέβηκαν στην εξουσία το 2002.  Τότε ο Ερντογάν  αξιοποίησε την οργή του κόσμου για την ανικανότητα της τότε Κεμαλικής κυβέρνησης να επουλώσει τις πληγές του φονικού σεισμού το 1999 στην Νικομήδεια (Ιζμίτ). Τώρα ένας άλλος σεισμός τον απειλεί. Μαζί με τον πληθωρισμό που τρέχει με 60%,τη λίρα που έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκτινάχθηκε σχεδόν στο 5% του ΑΕΠ. Η ύφεση έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η αντιπολίτευση μπορεί να τον νικήσει. Αν γίνουν φυσικά, κανονικά, οι εκλογές…