Skip to main content

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το spoiler για την επίσκεψη Ζελένσκι και το προσχέδιο των συμπερασμάτων

REUTERS/Yves Herman

Αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις 9 και10 Φεβρουαρίου 2023 με αντικείμενα συζήτησης το πόλεμο στης Ουκρανία, την οικονομία και τη μετανάστευση.

Η συνεδρίαση έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις διαρροές, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου την Πέμπτη, με τον Ζελένσκι να έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναμένεται να μιλήσει επίσης σε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάντως το Politico εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, κάνοντας λόγο για γκάφα των ανώτερων αξιωματούχων που εργάζονται υπό την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αφήνοντας να διαρρεύσουν τα νέα για το προγραμματισμένο ταξίδι τη Δευτέρα, γεγονός που τροφοδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια ενός τέτοιου ταξιδιού.

«Οι Βρυξέλλες είναι διάσημες για τις πολλές διαρροές, με αξιωματούχους από άλλες χώρες συχνά να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών με τους ομολόγους τους στην ΕΕ από φόβο ότι θα διαρρεύσουν. Όμως, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και κατά τη διάρκεια των δέκα γύρων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Επιτροπή έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει μυστικές ευαίσθητες πληροφορίες όταν χρειάζεται. Το Κοινοβούλιο μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει το ίδιο, καθώς φαίνεται ότι μπορεί μόνο να κρατήσει κρυφές τις εσωτερικές συμφωνίες— αλλά ακόμη και τότε αποτυγχάνει», σχολάζει το Politico αναφέροντας ότι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δημοσίευσε ακόμη και tweet σχετικά με την επίσκεψη του Ζελένσκι, αν και αργότερα διέγραψε την ανάρτηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές του Politico, η ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαμαρτυρήθηκε για τις διαρροές του Κοινοβουλίου.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία.

Οικονομία

Όσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή. Επίσης, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θα εμβαθύνει την ενιαία αγορά και θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζεται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Μεταναστευτικό

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τη δράση της για να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις και απώλειες ζωών, να μειώσει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ και στις δυνατότητες υποδοχής, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να αυξήσει τις επιστροφές. Αυτό θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ενώ όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές πρέπει να καλυφθούν, αναφέρει το προσχέδιο.

Τα υπάρχοντα σχέδια δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοστούν, οι δράσεις για τον Ατλαντικό και για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθούν και περαιτέρω σχέδια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ταχεία άμβλυνση της πίεσης στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, αναμένεται να υπογραμμίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπογραμμίζεται ότι η δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα ενταθεί με συντονισμένο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω επαφών υψηλού επιπέδου, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους για διαχείριση των συνόρων, την πρόληψη των παράτυπων ροών, την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και την αύξηση των επιστροφών.

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών, και αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για τα σχετικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ή τη διακίνηση μεταναστών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο.