Skip to main content

FT: Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο των ηγετών της αυτή την εβδομάδα, όπως έγραψαν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα που γνωρίζουν το σχέδιο αυτό.

Με βάση το προταθέν σχέδιο, ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά αυτό εξαρτάται από θέματα ασφαλείας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Ουκρανός ηγέτης υποδέχθηκε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Ειλικρινά μιλώντας, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι αν πάω κάπου. Αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή επίσκεψη στις Βρυξέλλες.

Εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα του πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας ήταν τον Δεκέμβριο όταν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για μια σύνοδο κορυφής όπου η Ουκρανία, η μετανάστευση και η απάντηση της Ένωσης στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ είναι στην ατζέντα της συζήτησης.