Skip to main content

Σχεδόν 5.000 νεκροί σε Τουρκία, Συρία – Νέος σεισμός 5,6 ρίχτερ και αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης υπό βροχή

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Πάνω από 3.380 νεκροί στην Τουρκία και πάνω από 1.500 νεκροί στη Συρία.

Αντιμέτωπα με το τσουχτερό κρύο, τη βροχή, αλλά τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τόνους χαλασμάτων.

Νέα σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία νωρίς το πρωί, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να γίνει έντονα αισθητός.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, AFAD, από τον χθεσινό σεισμό των 7,8 ρίχτερ, αλλά και εκείνον των 7,7 ρίχτερ (σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ευρωμεσογειακού – 7,5 ρίχτερ σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Κωνσταντινούπολης) έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3.419 και πάνω από 20.534 έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν καταρρεύσει πάνω από 11.300 κτίρια σε 10 επαρχίες. Στη Συρία οι επίσημες αρχές έχουν ανακοινώσει 812 νεκρούς, ενώ οι ομάδες διάσωσης στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές είχαμε επιπλέον 790 νεκρούς. Χιλιάδες ακόμη είναι τραυματισμένοι ή εγκλωβισμένοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από τέσσερις φορές αυτόν τον αριθμό, ή περίπου 20.000, τις επόμενες ημέρες.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Ομάδες διάσωσης από τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο έχουν σταλεί στη ζώνη του σεισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού από το λιμάνι Iskenderun στην ανατολικότερη γωνία της Μεσογείου, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον Οκτάι.

EPA/ERDEM SAHIN

«Περιμένουμε απεγνωσμένα βοήθεια από τις γειτονικές επαρχίες, αλλά δεν έρχεται γιατί έχουν επίσης χτυπηθεί άσχημα», είπε στο Bloomberg τηλεφωνικά ο 48χρονος Μουράτ Γκενκογκουλάρι από τη συνοριακή επαρχία Χατάι. Πολλά κτίρια είχαν καταρρεύσει στην περιοχή, θάβοντας ανθρώπους κάτω από τόνους σκυροδέματος και στριφτών μετάλλων, είπε. «Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν, αλλά η ζημιά είναι τόσο εκτεταμένη και βαριά».

Ο επικεφαλής της AFAD, Γιουνούς Σεζέρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 243 μετασεισμοί που εξακολουθούν να σπέρνουν τον πανικό στους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους , που πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα στο ύπαιθρο καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. «Μέχρι στιγμής, περίπου 65.000 σκηνές και πάνω από 300.000 κουβέρτες και άλλα μέσα θέρμανσης έχουν σταλεί στην περιοχή της καταστροφής» τόνισε ο Σεζέρ.

EPA/ERDEM SAHIN

Η ισχυρότερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει «την ισχυρότερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα». Μιλώντας τη Δευτέρα πριν από τον δεύτερο σεισμό, είπε ότι είναι αδύνατο να υποθέσουμε τον τελικό απολογισμό των νεκρών. Λίγο αργότερα κήρυξε επταήμερο πένθος στη χώρα.

Τουλάχιστον τέσσερα αεροδρόμια της Τουρκίας υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν οι αρχές, οι οποίες παρακολουθούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Τουρκία σταμάτησε προληπτικά τις ροές πετρελαίου προς τον τερματικό σταθμό εξαγωγής του Τζεϊχάν στις ακτές της Μεσογείου, αν και δεν εντοπίστηκαν διαρροές στους αγωγούς που τροφοδοτούσαν αργό στην εγκατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος. Το Ιρακινό Κουρδιστάν ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας προς τον τερματικό σταθμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων στο Κουρδιστάν.

/Cagla Gurdogan

Το Τζεϊχάν είναι ένας ζωτικός κόμβος για τις πωλήσεις πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Το λιμάνι εξήγαγε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ή το 1% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Τα ρήγματα

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου και διασχίζεται από πολυάριθμα ρήγματα. Η καταστροφή έπληξε αρκετές νότιες τουρκικές επαρχίες που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπου περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται για ψυχρότερες θερμοκρασίες χειμώνα. Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές τον Μάιο, έστειλε αρκετούς υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου στην περιοχή.

Ορισμένα τμήματα του τοπικού δικτύου φυσικού αερίου επλήγησαν, διακόπτοντας την παροχή στις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι, Καχραμανμάρας, ανακοίνωσε η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών Botas.

Η Τουρκία ελπίζει να αποκαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου εντός 48 ωρών, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ήταν ο χειρότερος στην Τουρκία από τον σεισμό του 1939 που σκότωσε περίπου 33.000 ανθρώπους.

Το 1999, δονήσεις με διαφορά μηνών έπληξαν το βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, και σκότωσαν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Όπως σχολιάζει το Bloomberg εκείνη η καταστροφή έριξε βαριά σκιά στον κεντροαριστερό συνασπισμό που ήταν υπεύθυνος εκείνη την εποχή, ανοίγοντας το δρόμο για μια βαθιά οικονομική κρίση που βοήθησε το Κόμμα AKP του Ερντογάν να έρθει στην εξουσία.

naftemporiki.gr