Skip to main content

Τουρκία: Στο έλεος του χιονιά οι σεισμόπληκτοι – Φοβούνται να μπουν στα τζαμιά που άνοιξαν

REUTERS/Umit Bektas

  Ο κακός καιρός δυσχεραίνει και τις προσπάθειες διάσωσης.

Στο έλεος των χιονοπτώσεων που καθώς πέφτει η νύχτα αυξάνονται, βρίσκονται οι εκατομμύρια σεισμόπληκτοι που ειναι αναγκασμένοι να μείνουν εκτός των σπιτιών τους. Εξάλλου κομμένο είναι το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στην βενζίνη .

«Περιμένουμε απεγνωσμένα βοήθεια από γειτονικές επαρχίες, αλλά δεν έρχονται γιατί έχουν επίσης χτυπηθεί άσχημα», είπε ο 48χρονος Μουράτ Γκενκογκουλάρι στο Bloomberg τηλεφωνικά από τη συνοριακή επαρχία Χατάι.

«Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν, αλλά η ζημιά είναι τεράστια», πρόσθεσε.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ahmed al-Khatib, ο οποίος βρισκόταν στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, είπε ότι κάποια  τζαμιά άνοιξαν τις πόρτες τους προσφέροντας  καταφύγιο από τις συνθήκες παγετού.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς στα κτίρια εν μέσω ισχυρών μετασεισμών. «Μπορείτε να δείτε δρόμους γεμάτους με αυτοκίνητα με κόσμο να κάθεται μέσα.  Είναι εφιάλτης και ευχόμαστε να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα από αυτόν»

«Είναι απερίγραπτο», πρόσθεσε.

«Το να ξυπνάς μέσα στη νύχτα και να τρέμει ολόκληρο το κτίριο είναι το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να ζήσει κάποιος», είπε στο Al Jazeera. «Το να βλέπεις τους ανθρώπους με παιδιά στους δρόμους να κλαίνε στο κρύο ήταν αποκαρδιωτικό, αλλά όλοι μαζευτήκαμε σε μια περιοχή μακριά από όλα τα κτίρια», είπε ο Nafi.

Ο κακός καιρός δυσχεραίνει και τις προσπάθειες διάσωσης. «Οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα δυσκολεύουν πολύ τους διασώστες και τους πολίτες», λέει   άλλος δημοσιογράφος του Al Jazeera,

«Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους».

naftermporiki.gr