Skip to main content

Ερντογάν: 912 νεκροί, 5383 τραυματίες από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

«Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα ανέβει ο αριθμός των θυμάτων».

Ανεβαίνει δραματικά ο απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για 912 νεκρούς και 5.383 τραυματίες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή από το 1939. Περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Σε δραματικούς τόνους  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την κατάσταση, σχολιάζοντας πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο ακόμη θα ανέβει ο αριθμός των θυμάτων. Ειδικοί που μιλούν από το πρωί σε τουρκικά μέσα, εκφράζουν φόβους για χιλιάδες νεκρούς, καθώς 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ και 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή, ενώ είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων. Η δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό. Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Κύπρο. Ακολούθησαν τουλάχιστον 78 μετασεισμοί. Τρεις εξ αυτών ήταν πάνω από 6 Ριχτερ και 8 πάνω από 5 ρίχτερ. Ο ισχυρότερος μετασεισμός ήταν 6,6 ρίχτερ. Βρίσκονται σε εξέλιξη 2.786 έρευνες διάσωσης στο πεδίο.

Δείτε όλες τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον φονικό σεισμό εδώ.