Skip to main content

Βούτσιτς: Δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Κλίμα έντασης επικρατεί στη Βουλή

Την μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα αποδεχτεί την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι «ξεπούλησε το Κόσοβο».

Από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επικρατεί κλίμα έντασης, με βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν οι φράσεις «Πρόδωσες την Σερβία» και «Όχι στην συνθηκολόγηση».

Την ίδια στιγμή βουλευτές της συμπολίτευσης τον επευφημούσαν χειροκροτώντας και φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης. Κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν ακροδεξιοί βουλευτές πλησίασαν το έδρανο όπου καθόταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι βουλευτές του Κόμματος του έσπευσαν να τον προστατέψουν. Την ίδια ώρα ο Βούτσιτς αντί να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα απευθύνονταν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις. Η συμπλοκή αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της ασφάλειας την βουλής.

Στην ομιλία του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο που του επέδωσε, στις 20 Ιανουαρίου, στο Βελιγράδι, η ευρώ-αμερικανική αντιπροσωπεία. Το σχέδιο αυτό συνεχίζει να αποτελεί απόρρητο έγγραφο ωστόσο ο Βούτσιτς ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του είναι κατά 90% ακριβή. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως δέχθηκε προειδοποιήσεις ότι αν απορρίψει το σχέδιο η Σερβία θα υποστεί κυρώσεις μεταξύ των οποίων θα είναι και η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση στην σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες και δεν προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΜΠΕ