Skip to main content

Politico: Το Πεντάγωνο θεωρεί απίθανη την ανακατάληψη της Κριμαίας στο εγγύς μέλλον

Επικαλείται απόρρητη ενημέρωση τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας. Ο χειμώνας δεν σταμάτησε τον πόλεμο, κατέβασε όμως την ταχύτητα. Η Ρωσία «πορεύεται» με μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίων ουκρανικών πόλεων και κρίσιμων υποδομών και συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον τακτικών στόχων γύρω από το Μπαχμούτ, όπου υποστηρίζει ότι σημειώνει μικρά κέρδη τις τελευταίες μέρες. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, συνεχίζει την προσπάθειά της να ανακαταλάβει στρατηγικά σημαντικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Όσο περνάει ο καιρός, η προσοχή στρέφεται στις πιθανές τοποθεσίες των επερχόμενων επιθέσεων και των στόχων των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος που μπορεί να είναι το αποκορύφωμα αυτού του πολέμου: η Κριμαία. Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει άλλωστε ότι ο έλεγχος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, αποτελεί ένα από τους στόχους των επιχειρήσεών της.

«Είτε πρόκειται για μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία επί του εδάφους, για μια ουκρανική εκστρατεία μεγάλης εμβέλειας για να καταστήσει την Κριμαία στρατιωτικά μη συμφέρουσα για τη Ρωσία, είτε για μια αναγκαστική διαπραγμάτευση, η Κριμαία μπορεί κάλλιστα να είναι η τελευταία εκστρατεία αυτού του πολέμου», σχολιάζει ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν.

Πάντως, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται την απόρρητη ενημέρωση τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να καταφέρουν να ανακαταλάβουν την Κριμαία από τα ρωσικά στρατεύματα στο εγγύς μέλλον.

Δεν είναι σαφές- σημειώνει το Politico- πού βασίστηκαν οι Αμερικανοί εισηγητές για αυτήν την αξιολόγηση. Το μόνο σαφές είναι ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει, ή θα έχει σύντομα, την ικανότητα να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η αξιολόγηση είναι στο πνεύμα των τελευταίων εκτιμήσεων του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.  «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε ίντσα της Ουκρανίας, την κατεχόμενη ή τη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία», έχει δηλώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο».

naftemporiki.gr