Skip to main content

ΝΑΤΟ και Ιαπωνία ενισχύουν τους δεσμούς τους έναντι της «ιστορικής» απειλής για την ασφάλεια

Takashi Aoyama/ via REUTERS

Σε δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι μία νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε την Κίνα σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της

Τη βούλησή τους να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους επισφράγισαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, σημειώνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική της συνεργασία με την Κίνα έχουν δημιουργήσει το πιο τεταμένο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στην Ιαπωνία, οι δύο ηγέτες τονίζουν πως «ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Εκφράζουν επίσης τις ανησυχίες τους για τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα κοντά στην Ιαπωνία και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Σε δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι μία νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε την Κίνα σε μια στιγμή κατά την οποία ενισχύει τον στρατό της, «εκφοβίζοντας τους γείτονές της και απειλώντας την Ταϊβάν». «Ο πόλεμος αυτός δεν είναι μόνον μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά πρόκληση στην παγκόσμια τάξη» προειδοποίησε. Όπως παρατήρησε, «το Πεκίνο παρακολουθεί στενά και αντλεί διδάγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία».

Απαντώντας σε παρόμοια σχόλια που έκανε ο γ.γ. του NATO στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σεούλ, η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι εταίρος των χωρών, κι όχι πρόκληση, και ότι δεν απειλεί καμίας χώρας τα συμφέροντα ή την ασφάλεια.

Καθώς το NATO αποτελείται από 30 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι τα μέλη του επηρεάζονται από τις παγκόσμιες απειλές. Ο Κισίντα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ ήταν οι πρώτοι ηγέτες των χωρών τους που παρευρέθηκαν ως παρατηρητές σε σύνοδο κορυφής του NATO πέρυσι. Η Κίνα έχει στο παρελθόν επικρίνει τις προσπάθειες του NATO να διευρύνει τις συμμαχίες του στην Ασία. Η Ρωσία η οποία αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τη διεύρυνση του NATO απειλή στην ασφάλειά της.

Τον Δεκέμβριο η Ιαπωνία ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, αλλαγές που κάποτε ήταν αδιανόητες για τη χώρα, και που θα τη φέρουν στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αμυντικές δαπάνες. Η ενίσχυση της συνεργασίας της με το NATO σε τομείς από την ασφάλεια στη θάλασσα και τον έλεγχο των όπλων ως τον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση θα συμβάλουν περαιτέρω στο να ανταποκριθεί στο μεταβαλλόμενο στρατηγικό περιβάλλον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, η συνάντηση έγινε ενώ η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ετήσια Σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) τον Μάιο, όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης. Ο Κισίντα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο τον Φεβρουάριο για να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στην σύγκρουση.