Skip to main content

«Άγνωστος πόλεμος» στους ουρανούς της Μόσχας και του Κιέβου

Δύο ελικόπτερα, ένα ουκρανικό και ένα ρωσικό συνετρίβησαν την περασμένη εβδομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δυο ελικόπτερα δεν ήταν…συνηθισμένα.

Η συντριβή δυο ελικοπτέρων – ενός ουκρανικού στις 18 Ιανουαρίου και ενός ρωσικού την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα – έχει δώσει λαβή στις εικασίες για έναν «μυστικό πόλεμο» που διεξάγεται παράλληλα με τη σύγκρουση στο πεδίο των μαχών.
Στις 18 Ιανουαρίου , συνετρίβη  ένα ελικόπτερο των Ουκρανικών Κρατικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης Super Puma EC-225, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Ανάμεσά τους ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Γεβγένι Γένιν και ο υφυπουργός, Γιούρι Λούμποκοβιτς.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν έρευνα, με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής, αλλά μέχρι στιγμής σκοτάδι καλύπτει την τραγωδία. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες στο τραπέζι: από το συνηθισμένο λάθος του πιλότου μέχρι το σαμποτάζ και μια ρωσική επίθεση. «Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Διαφορετικές θεωρίες είναι υπό εξέταση και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω για τις διαφορετικές υποθέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες», εξήγησε ο Ζελένσκι στο Φόρουμ του Νταβός.

Δέκα ημέρες αργότερα  η μυστηριώδης συντριβή στο διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας ενός δεύτερου ελικοπτέρου, αυτή τη φορά ενός ρωσικού, Mi-8. Πρόκειται για ελικόπτερο της  Ειδικής μοίρας «Rossiya», μιας εναέριας ομάδας που έχει επιφορτιστεί με τη μεταφορά σημαντικών πολιτικών εκπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, μελών ειδικών υπηρεσιών και στρατιωτικών.

Και στις δύο περιπτώσεις βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μυστηριώδη επεισόδια: Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια που οδήγησαν τα δύο ελικόπτερα να συντριβούν-το ουκρανικό πάνω από ένα νηπιαγωγείο, το ρωσικό σε διάδρομο προσγείωσης σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι το ελικόπτερο έχασε έναν έλικα και υπέστη ζημιές στο τμήμα της ουράς και ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δυο ελικόπτερα δεν ήταν…συνηθισμένα. Με άλλα λόγια, ήταν ελικόπτερα επιφορτισμένα με τη μεταφορά στρατηγικής σημασίας προσώπων του Κιέβου και της Μόσχας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ελλείψει επίσημων ανακατασκευών ικανών να ρίξουν φως σε κάθε γκρίζα περιοχή, δεν μπορούν να αποκλειστούν πιθανές επιθέσεις. Σχετίζεται, φυσικά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Το ελικόπτερο του Πούτιν

Δυτικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν «ελικόπτερο του Πούτιν» το Mi-8 που συνετρίβη στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, το ελικόπτερο δεν ανήκε στον αρχηγό του Κρεμλίνου. Ήταν μέρος ενός ειδικού στόλου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά υψηλόβαθμων ρωσικών κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου όμως του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό ήταν αρκετό για να τραβήξει την προσοχή.
Ανάμεσα στις τρεις πιο συζητημένες υποθέσεις, ξεχωρίζουν τα ίχνη που οδηγούν  στην ουκρανική σύγκρουση. Και αυτό είναι ένα πιθανό εχθρικό χειρουργικό χτύπημα στον απόηχο των πολυάριθμων σαμποτάζ και επεισοδίων που, εδώ και μήνες, έχουν λάβει χώρα στο ρωσικό έδαφος.

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, αν όχι μια προσπάθεια εξόντωσης ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου. Ισως και του ίδιου του Πούτιν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία με αυτή την έννοια, αλλά είναι περίεργο ότι ένα τόσο εξαιρετικά «ευαίσθητο» ελικόπτερο ενεπλάκη σε ένα τέτοιο ατύχημα.

Το σίγουρο είναι ότι, τόσο για το «ελικόπτερο του Πούτιν» όσο και για το ουκρανικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μην είναι μια μακρινή μεταβλητή. Τουλάχιστον αν κρίνουμε από τη σειρά των μυστικών επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί μέχρι στιγμής. Μια «μυστική σύγκρουση» παράλληλα με τις μάχες επί του εδάφους.