Skip to main content

Φινλανδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να έχει προχωρήσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου

EPA/VALDA KALNINA

Η Φινλανδία συνεχίζει να επιδιώκει την είσοδο μαζί με τη Σουηδία, επανέλαβε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Φινλανδία δεν περιμένει μεγάλη πρόοδο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να επιμένει να επικυρώσει την αίτησή της μαζί με τη γειτονική Σουηδία, δήλωσε ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο.

Βασική προθεσμία είναι η σύνοδος κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βίλνιους στα μέσα Ιουλίου, και εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι τότε, «θα αυξηθούν οι ανησυχίες» για το πότε θα ληφθεί απάντηση, είπε ο Νιινίστο σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE. την Πέμπτη. «Αυτό που χρειάζεται τότε είναι μια σοβαρή συζήτηση, τετ-α-τετ».

«Θα χρειαστούμε απόλυτη σαφήνεια για το πού υπάρχει πρόβλημα και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει γι’ αυτό», είπε. Η Φινλανδία συνεχίζει να επιδιώκει την είσοδο μαζί με τη Σουηδία, επανέλαβε ο Νιινίστο.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα δύο από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις αιτήσεις. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας, με την Άγκυρα να λέει ότι το κύριο πρόβλημά της είναι η στάση της Σουηδίας απέναντι στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

naftemporiki.gr