Skip to main content

Λευκός Οίκος: «Πλήρης συνεργασία» του Μπάιντεν για τον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων

REUTERS / KEVIN LAMARQUE

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να πράξει υπεύθυνα και να ενεργήσει κατάλληλα», τόνισε ο εκπρόσωπος του γραφείου του συμβούλου του Λευκού Οίκου.

Το γραφείο του συνηγόρου του Λευκού Οίκου επανέλαβε την Τρίτη τη δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεργαστεί με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αποκάλυψη ότι αθέμιτα αφαίρεσε και αποθήκευσε απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο, τα οποία απέκτησε όταν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

“Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πραγματικά τη διάκριση εδώ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να πράξει υπεύθυνα και να ενεργήσει κατάλληλα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του συμβούλου του Λευκού Οίκου Ίαν Σαμς σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το Σάββατο ότι οι δικηγόροι του Μπάιντεν παρέδωσαν νέα απόρρητα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ. “Η ομάδα του ενήργησε άμεσα για να αποκαλύψει τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές και συνεργάζεται πλήρως”.

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε ότι απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα της κυβέρνησης Ομπάμα βρέθηκαν στην κατοχή του Μπάιντεν σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Τα έγγραφα που χαρακτηρίζονταν ως απόρρητα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο από δικηγόρους του Μπάιντεν σε μια κλειδωμένη ντουλάπα σε ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν ως ιδιώτης στο Κέντρο Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης Penn Biden στην Ουάσιγκτον.

Αν και τα έγγραφα βρέθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, ο Λευκός Οίκος δεν δημοσιοποίησε την είδηση παρά μόνο την περασμένη Δευτέρα. Τα έγγραφα παραδόθηκαν στα Εθνικά Αρχεία. Άλλα απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοχή του Μπάιντεν σε άλλες τοποθεσίες σε έρευνες στις 20 Δεκεμβρίου, 12 Ιανουαρίου και 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο Λευκός Οίκος απέκρυψε την ανακάλυψη των εγγράφων μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Σαμς δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονταν στο πλαίσιο των περιορισμών της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Θα προκύψουν πληροφορίες που είναι φυσικό μέρος κάθε έρευνας”, δήλωσε ο Σαμς. “Μόλις ξεκίνησαν οι έρευνες που αναζητούσαν πρόσθετα έγγραφα για να παραδοθούν κανονικά στην κυβέρνηση, θέλαμε με σεβασμό να παρέχουμε όσο το δυνατόν πληρέστερες πληροφορίες, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε με την ανάγκη να παρέχουμε πληροφορίες σε όλους εσάς που συνάδουν με την έρευνα”.

Την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκαν περισσότερα έγγραφα σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε ότι διορίζει ειδικό σύμβουλο για να διερευνήσει την ανακάλυψη. Οι δικηγόροι του Μπάιντεν ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι αποκαλύφθηκαν επιπλέον έγγραφα.

Οι αντιδράσεις

Ο Γκάρλαντ επέλεξε τον Ρόμπερτ Χερ για να υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος. Ο Γκάρλαντ είχε προηγουμένως αναθέσει στον Τζον Λάους, τον εισαγγελέα του Σικάγο, να χειριστεί την έρευνα μετά την ανακάλυψη της πρώτης παρτίδας αρχείων τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα κυβερνητικά αρχεία πρέπει να παραδίδονται στα Εθνικά Αρχεία όταν ένας πρόεδρος ή αξιωματούχοι της κυβέρνησής του εγκαταλείπουν το αξίωμά τους. Ο Σαμς αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εγγράφων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και το περιεχόμενό τους, επειδή είχαν ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ανακάλυψη των εγγράφων στην κατοχή του Μπάιντεν στις αρχές Νοεμβρίου έγινε μόλις τρεις μήνες μετά την έφοδο πρακτόρων του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κατά την οποία κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και εκατοντάδες επιπλέον αρχεία που σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απομάκρυνση των αρχείων από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Σαμς την Τρίτη αντιπαρέβαλε την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στην είδηση των εγγράφων του Μπάιντεν από την αντίδρασή τους στην ανακάλυψη των εγγράφων του Τραμπ.

“Τους ενδιαφέρει να το κάνουν πολιτικό θέατρο και πολιτικά κόλπα”, δήλωσε ο Σαμς. “Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια προθυμία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνουν γνωστή την έλλειψη αξιοπιστίας τους. Εστιάζουν σε πράγματα στα οποία δεν εστίαζαν σε προηγούμενες περιπτώσεις, κάνουν αντιφατικούς ισχυρισμούς στην τηλεόραση σχετικά με τους υποκείμενους σκοπούς των ερευνών τους”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC