Skip to main content

Γερμανία: Ζητείται…γεράκι για την θέση της Λάμπρεχτ

REUTERS/Matthias Rietschel?

Ο Σολτς καλείται να αναζητήσει έναν διάδοχο που θα αποκαταστήσει την εικόνα του γερμανικού στρατού και θα πείσει τους συμμάχους ότι το Βερολίνο θέλει να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Έναν πιο σκληροπυρηνικό αντικαταστάτη, της παραιτηθείσας υπουργού Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, ζητούν από τον Γερμανό καγκελάριο τα «γεράκια» του Βερολίνου. Η παραίτηση  της Λάμπρεχτ έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς ο, διστακτικός, Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη γερμανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, συμφωνώντας να παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία συμφώνησε να παράσχει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder και μια  συστοιχία πυραύλων αεράμυνας Patriot στο Κίεβο. Όμως τα πράγματα δεν προχωρούν με ρυθμούς ικανοποιητικούς για τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Η Λάμπρεχτ έγινε μάλιστα «καταγέλαστη» όταν  ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία λέγοντας στο Κίεβο πως πρόκειται για ως “ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι στεκόμαστε στο πλευρό σας”.

Ο Σολτς καλείται τώρα να αναζητήσει τώρα έναν διάδοχο που θα αποκαταστήσει την εικόνα του γερμανικού στρατού και θα πείσει τους συμμάχους ότι το Βερολίνο μπορεί να εκσυγχρονίσει τον στρατό του και έχει το κουράγιο να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Οι υποψήφιοι που ξέρουν από στρατό

Ως επικρατέστερος υποψήφιος, παρουσιάζεται ο  Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Πρόεδρος του SPD, που προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια, αν και όπως αναφέρει το AP ο διορισμός του θα παραβίαζε την υπόσχεση του Σολτς να έχει ένα υπουργικό συμβούλιο ισορροπημένο ως προς τα φύλα, εκτός αν προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό.

Στο πλαίσιο της διατήρησης της αριθμητικής ισορροπίας ανδρών-γυναικών, ένα ακόμη όνομα που αναφέρεται στα ΜΜΕ ως διάδοχος της Λάμπρεχτ είναι η Εύα Χογκλ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής

Η κ. Χογκλ γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα εξοπλισμού του στρατού, αφού τα παρουσίασε σε βουλευτές, και πρόσφατα πρότεινε να τριπλασιαστεί, από τα 100 δισ ευρώ, το ποσό στο ταμείο για την αναβάθμιση του στρατού.

“Η οικειότητα με στρατιωτικά θέματα, η ετοιμότητα για δράση και η εμπειρία θα πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον διορισμό. Η Εύα Χογκλ, θα ήταν για παράδειγμα, κατάλληλη”, δήλωσε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Florian Hahn.

Μια άλλη υποψηφιότητα είναι αυτή της της υφυπουργού Αμυνας Σίμτζε Μίλερ, που επίσης είναι γνώστρια των στρατιωτικών ζητημάτων.

naftemporiki.gr