Skip to main content

ΗΠΑ: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω της παραλλαγής XBB.1.5

Οι ΗΠΑ έχουν ανανεώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας της Covid κάθε 90 ημέρες από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε για πρώτη φορά την κήρυξη τον Ιανουάριο του 2020.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid-19 μέχρι τον Απρίλιο, καθώς μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Όμικρον τροφοδοτεί την ανησυχία ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη κύμα νοσηλειών από τη νόσο αυτό το χειμώνα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σχετικά με την ασθένεια COVID-19 παραμένει σε ισχύ και, όπως είχε δεσμευτεί νωρίτερα το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, θα παράσχουμε μια ειδοποίηση 60 ημερών στις πολιτείες πριν από κάθε ενδεχόμενο τερματισμό ή λήξη», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ έχουν ανανεώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας της Covid κάθε 90 ημέρες από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε για πρώτη φορά την κήρυξη τον Ιανουάριο του 2020.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είχε τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει προστατεύσει τη δημόσια ασφαλιστική κάλυψη υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους, έχει παράσχει στα νοσοκομεία μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθούν σε αιφνιδιασμούς ασθενών και έχει επεκτείνει την τηλεϊατρική.

Η ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου για το Covid με επικεφαλής τον Dr. Ashish Jha έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσει το κοινό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε πολύ ισχυρότερη θέση λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας εμβολίων και θεραπειών κατά του Covid που αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο από τον ιό.

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι η πανδημία τελείωσε τον Σεπτέμβριο, μια περίοδο κατά την οποία οι λοιμώξεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώθηκαν. Όμως ο υπουργός Υγείας Xavier Becerra δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης τον Οκτώβριο ότι το τι θα κάνει ο ιός αυτόν τον χειμώνα θα καθορίσει αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ταχεία εξάπλωση της υποπαραλλαγής XBB.1.5 της Όμικρον

Η υποπαραλλαγή omicron XBB.1.5 γίνεται γρήγορα κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης επειδή συνδέεται καλύτερα με τα ανθρώπινα κύτταρα και είναι επίσης ικανή να αποφεύγει την ανοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον έχει περιγράψει ως την πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή μέχρι σήμερα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία, μέχρι στιγμής, που να δείχνουν ότι κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, διαπίστωσαν ότι οι οικογένειες BQ και XBB των omicron υποπαραλλαγών αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα εμβόλια Covid και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κύμα πρωτοφανών λοιμώξεων. Αυτές οι υποπαραλλαγές είναι επίσης ανθεκτικές σε όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται για την προστασία ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC