Skip to main content

Κίνα: Απάντηση στους «μεροληπτικούς» περιορισμούς της Νότιας Κορέας

REUTERS/Athit Perawongmetha

Αναστέλλει τη χορήγηση βίζας βραχείας διάρκειας στους Νοτιοκορεάτες.

Την αναστολή της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τους επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Πεκίνου στη Σεούλ, με την Κίνα να πραγματοποιεί την πρώτη της κίνηση ως απάντηση στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού και το άνοιγμα της ασιατικής χώρας.

Τα μέτρα που έχει λάβει η Σεούλ

Η Νότια Κορέα επέβαλε τον Δεκέμβριο σειρά υγειονομικών περιορισμών για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, κυρίως περιορισμούς όσον αφορούν τις βίζες, τις πτήσεις και την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να παρουσιάζουν διαγνωστικά τεστ, επικαλούμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα.

Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα οφείλουν πλέον να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR που έγινε εντός 48 ωρών πριν από την επιβίβασή τους με προορισμό την Νότια Κορέα ή αρνητικό τεστ αντιγόνου που έγινε εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρησή τους.

Η Σεούλ περιόρισε επίσης την χορήγηση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας στους Κινέζους πολίτες, με εξαίρεση δημόσιους λειτουργούς, διπλωμάτες και πρόσωπα που έχουν σημαντικούς ανθρωπιστικούς και εμπορικούς σκοπούς ως το τέλος του Ιανουαρίου.

Η Σεούλ επίσης μείωσε τον αριθμό των πτήσεων από την Κίνα, οι οποίες οφείλουν εξάλλου να προσγειώνονται πλέον μόνον στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσεόν, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.224 Κινέζοι πολίτες με βίζα βραχείας διάρκειας έφτασαν στη Νότια Κορέα από τις 2 Ιανουαρίου και το 17,5% από αυτούς διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό κατά την άφιξή του.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει «μεροληπτικούς» τους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η Σεούλ στους Κινέζους ταξιδιώτες.

«Οι πρεσβείες και τα προξενεία στην Κορέα θα αναστείλουν την χορήγηση βίζας βραχείας διάρκειας για τους Κορεάτες πολίτες», ανέφερε η πρεσβεία, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά «θα προσαρμοστούν ανάλογα με την άρση από την Σεούλ των μεροληπτικών απέναντι στην Κίνα περιορισμών εισόδου».

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Παρκ Τζιν, εξέφρασε την ανησυχία του για τους περιορισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Ο Παρκ είπε στον Τζιν ότι η Νότια Κορέα πήρε την απόφασή της για επιστημονικούς λόγους και του ζήτησε να εργαστούν μαζί για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης που έχει προκύψει λόγω COVID-19 και στις δύο χώρες, ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Σεούλ.

naftemporiki.gr