Skip to main content

Βρετανία: Ρωσία και Wagner ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Σολεντάρ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Στην πόλη δεν έχει μείνει ολόκληρος σχεδόν κανένα τοίχος, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις, στις 8 και 9 Ιανουαρίου, στην πρώτη γραμμή της περιφέρειας του Ντονέτσκ και σημείωσαν κέρδη γύρω από το Σολεντάρ και το Μπαχμούτ, διαπιστώνει έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η ουκρανική πλευρά αν και αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις δυνάμεις της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner να προχωρούν σε ορισμένες περιοχές στο Σολεντάρ, υπογραμμίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως την πόλη.

Η διατήρηση του ελέγχου των δύο πόλεων Μπαχμούτ και Σολεντάρ, από τις ουκρανικές δυνάμεις, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η κατάληψή τους θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς, στόχου που έθεσε η Ρωσία όταν ξεκινούσε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Σολεντάρ στο τελευταίο του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η πόλη «κρατάει» παρά τις εκτεταμένες καταστροφές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην πόλη δεν έχουν μείνει ολόκληροι όρθιοι τοίχοι και «η γη είναι καλυμμένη με ρωσικά πτώματα».  Σημείωσε επίσης ότι στο Σολεντάρ έλαβαν χώρα νέες και σφοδρότερες επιθέσεις.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο – δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένας ολόκληρος τοίχος… Λόγω της ανθεκτικότητας των πολεμιστών μας εκεί, στο Σολεντάρ, έχουμε κερδίσει επιπλέον χρόνο και επιπλέον δύναμη για την Ουκρανία», είπε.

Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζει νέα στρατεύματα για μια νέα, μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία, και πιθανώς στην πρωτεύουσα Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην πόλη Σολεντάρ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ.

Το σίγουρο είναι ότι οι ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται στο Σολεντάρ σε μια προφανή προσπάθεια να αποκοπεί η πόλη. Εάν «πέσει» το Σολεντάρ, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Μπαχμούτ, θα θέσει σε κίνδυνο τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να περικυκλωθούν. Παράλληλα, εάν περάσει το Σολεντάρ στον έλεγχο της Μόσχας, θα δώσει στη Ρωσία μια πιθανή οδό για να προσεγγίσει το Μπαχμούτ.

Ο κίνδυνος μάλιστα δεν είναι μακριά, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία αναφέρεται ότι η Ρωσία και η Wagner «πιθανότατα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος» του Σολεντάρ. Η Ρωσία και η Wagner έχουν κάνει τακτικές προόδους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σημειώνει, κάνοντας λόγο για «πολύ πιθανή προσπάθεια να κυκλώσουν τον Μπαχμούτ από τον Βορρά και να διαταράξουν τις γραμμές επικοινωνίας». Πάντως η βρετανική έκθεση σημειώνει ότι η Ρωσία είναι «απίθανο να κυκλώσει την πόλη άμεσα επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν σταθερές αμυντικές γραμμές σε βάθος και τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού».

naftemporiki.gr