Skip to main content

Ουκρανία: Το Κίεβο στέλνει ενισχύσεις στο Μπαχμούτ- «Δύσκολη» η κατάσταση

REUTERS/Anna Kudriavtseva

Γιατί θεωρείται κρίσιμης σημασίας η διατήρηση του ελέγχου των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ.

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην απόφαση να σταλούν ενισχύσεις για την υπεράσπιση δύο πόλεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην περιοχή: Σολεντάρ και Μπαχμούτ. Πάντως ο ίδιος δεν αναμένει μείζονα προέλαση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, επισκέφθηκε Μπαχμούτ και Σολεντάρ χθες για να δώσει οδηγίες και να οργανώσει την άφιξη ενισχύσεων και μεγαλύτερης ισχύ9ος πυρός.

Η διατήρηση του ελέγχου των δύο πόλεων, που απέχουν περίπου 14 χιλιόμετρα, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η κατάληψή τους θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς, στόχου που έθεσε η Ρωσία όταν ξεκινούσε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Οι συγκρούσεις σε Σολεντάρ και Μπαχμούτ είναι από τις πιο αιματηρές στον αγώνα κατά της εισβολής της Ρωσίας, όπως είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.  Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν έχει αλλάξει σημαντικά την πρώτη εβδομάδα του έτους αλλά παραμένει δύσκολη. Ο ίδιος είπε ότι κοντά στο Μπαχμούτ, που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια μηνών μαχών, οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις.

Την δύσκολη κατάσταση στο πεδίο αναγνώρισε επίσης η υφυπουργός Άμυνας Χάνια Μαλιάρ μέσω Telegram. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε «δύσκολη» κατάσταση καθώς ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη Σολεντάρ, στην πρώτη γραμμή, όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται, ανέφερε.  «Αυτή τη στιγμή (η κατάσταση) είναι δύσκολη στη Σολεντάρ», είπε εξηγώντας πως ο ρωσικός τακτικός στρατός και μισθοφόροι της εταιρείας Wagner εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις.

Πάντως Ρώσοι μπλόγκερ που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις έκαναν λόγο για διάτρηση των ουκρανικών αμυνών στη Σολεντάρ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τα μέρη.

Τι αναφέρει το Κίεβο για την επίθεση στο Κραματόρσκ

Νωρίτερα την Κυριακή, το Κίεβο απέρριψε ως «ανοησία» έναν ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου σκότωσαν 600 Ουκρανούς στρατιώτες σε μια πυραυλική επίθεση.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει κανένα στοιχείο, ότι μια «μαζική πυραυλική επίθεση» στην πόλη Κραματόρσκ είχε σκοτώσει περισσότερους από 600 Ουκρανούς στρατιώτες. Υποστήριξε μάλιστα ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για μια ουκρανική επίθεση σε ρωσική βάση που σκότωσε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε κτίρια που στεγάζουν προσωρινά τις ουκρανικές δυνάμεις. Ανέφερε επίσης ότι πάνω από 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες φιλοξενούνταν σε δύο κτίρια στην περιοχή.

Όμως ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει από την πλευρά του ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν αληθεύει, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα». «Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι της ρωσικής προπαγάνδας», δήλωσε στο BBC ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Αντιστοιχίζοντας φωτογραφίες της επίθεσης που δημοσιεύτηκαν από τοπικούς αξιωματούχους με δορυφορικές εικόνες της Google και άλλες εικόνες στο διαδίκτυο, το BBC επιβεβαίωσε την τοποθεσία δύο τοποθεσιών σε απόσταση περίπου ενός μιλίου μεταξύ τους στο Κραματόρσκ. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν οπτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτά τα δύο κτίρια έχουν καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό ή ότι υπήρξαν μαζικοί θάνατοι στην κλίμακα που ισχυρίζεται η Ρωσία.

naftemporiki.gr