Skip to main content

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για παραβίαση της μονομερούς εκεχειρίας  

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Νωρίτερα η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι είναι σε ισχύ η μονομερής ρωσική εκεχειρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Παρασκευή την Ουκρανία για παραβίαση της μονομερούς εκεχειρίας στην οποία το Κίεβο δεν συμφώνησε κάνοντας λόγο για «κυνικό τέχνασμα».

Αναλυτικά, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για τη συνέχιση των βομβαρδισμών στρατιωτικών θέσεων των Ρώσων παρά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 11:00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το μέτωπο στην Ουκρανία η μονομερής ρωσική εκεχειρία. Ο Πούτιν διέταξε μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 36 ωρών στην Ουκρανία, αλλά η εκεχειρία απορρίφθηκε από το Κίεβο ως «υποκρισία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις Ορθόδοξες διακοπές των Χριστουγέννων ως «κάλυψη» για τον ανεφοδιασμό και την αναχαίτιση των ουκρανικών προελάσεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.  Επιπλέον, στην ουκρανική πλευρά υπάρχει η ανησυχία ότι η εκεχειρία είναι «παγίδα», με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, να καλεί τους ντόπιους να μείνουν μακριά από τις εκκλησίες στην περιοχή. Στο ίδιο πνεύμα και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει λάβει πληροφορίες και προτρέπει τους πολίτες να «είναι προσεκτικοί και αν είναι δυνατόν να μην παραμένουν σε μέρη με μεγάλα πλήθη».

«Παρά το γεγονός ότι σήμερα, 6 Ιανουαρίου, από τις 12:00 ώρα Μόσχας, τα ρωσικά στρατεύματα τηρούσαν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, το καθεστώς του Κιέβου συνέχισε να βομβαρδίζει οικισμούς και θέσεις ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν τέσσερις επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις στην κατεύθυνση Κράσνο-Λιμάνσκι, ενώ στην περιοχή του οικισμού Μπελογκορόβκα , στην Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, τρεις επιθέσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

naftemporiki.gr