Skip to main content

Σε ισχύ η μονομερής ρωσική εκεχερία στην Ουκρανία

REUTERS/Anna Kudriavtseva

Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε εκεχειρία 36 ωρών.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 11:00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το μέτωπο στην Ουκρανία η μονομερής ρωσική εκεχειρία, που ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η εκεχειρία έχει διάρκεια 36 ώρες, και θα ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

«Σήμερα το μεσημέρι, το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής», μετέδωσε το κρατικό ρωσικό Πρώτο Κανάλι. «Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου».

Πρόκειται για την πρώτη εκεχειρία αφότου ξεκίνησε η εισβολή, μια χειρονομία την οποία ερμήνευσε το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ως επιθυμία της Μόσχας να κερδίσει χρόνο.

Έπειτα από έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου, αλλά και μια πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες, Πέμπτη τον στρατό του να τηρήσει «κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου».

Κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν την εκεχειρία ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία «να λάβουν μέρος στις λειτουργίες της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων».

Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ανακοίνωση αυτή η οποία δεν είναι παρά, όπως είπε, μια “δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά, και να προσεγγίσει τους άνδρες των θέσεών μας». «Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι θάνατοι», είπε.

Γιατί ανακοίνωσε εκεχειρία 36 ωρών

Σχολιάζοντας την κίνηση το R.Politic σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Μόσχας ταιριάζει πολύ με τον τρόπο σκέψης του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία ενεργεί στην καλή πλευρά της ιστορίας και μάχεται για δικαιοσύνη. «Έτσι το βλέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως είναι επίσης εν μέρει συνέπεια της ουκρανικής επίθεσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα Ρώσων στρατιωτών, τα περισσότερα από τα οποία κινητοποιήθηκαν πρόσφατα. «Ο Πούτιν πραγματικά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο την ημέρα των Χριστουγέννων», σχολιάζει.

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το ευγενές παιχνίδι δημοσιότητας», συνεχίζει και εξηγεί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ο Πούτιν νιώθει σαν το ”καλό παιδί”, κάνοντας μια καλή πράξη όχι μόνο για τον εαυτό του και τους ”αδελφούς λαούς” της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και για τον κόσμο, απελευθερώνοντάς τον από την αμερικανική ”ηγεμονία” (και γι’ αυτόν είναι πραγματικά κρίμα που τόσο λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν)».

Πάντως σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η απόφαση του Πούτιν για εκεχειρία:

  • έχει σκοπό να πλήξει τη φήμη της Ουκρανίας
  • θα ωφελήσει δυσανάλογα τα ρωσικά στρατεύματα και περιορίσει τον πρώτο λόγο της Ουκρανίας στις μάχες
  • ενισχύει την διπλή ρωσική επιχείρηση πληροφόρησης που εμφανίζει την Ουκρανία ως μια χώρα καταστολής των θρησκευτικών ομάδων και τοποθετεί τον Πούτιν ως τον πραγματικό προστάτη της χριστιανικής πίστη