Skip to main content

Πούτιν: Γιατί ανακοίνωσε εκεχειρία 36 ωρών

REUTERS/Stringer

Πού εκτιμάται ότι οφείλεται η ρωσική απόφαση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες τις δυνάμεις του να σταματήσουν τις μάχες στην Ουκρανία για 36 ώρες, από την Παρασκευή το μεσημέρι, ώρα Μόσχας, μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου αλλά το Κίεβο απέρριψε γρήγορα την πρόταση για εκεχειρία ως τέχνασμα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν έδωσε την εντολή την Πέμπτη καθώς η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου (να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό ημερολόγιο). Προηγήθηκε έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής εκκλησίας, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια της Μόσχας να κάνει διάλειμμα από τις συγκρούσεις «για να ενισχύσει τον πόλεμο». «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Χριστούγεννα ως κάλυψη για να σταματήσουν την επίθεση των δυνάμεών μας στο Ντονμπάς τουλάχιστον για λίγο και να επανατοποθετήσουν τα στρατιωτικά τους οχήματα, τα πυρομαχικά και τους κινητοποιημένους άνδρες πιο κοντά στις θέσεις μας», είπε στο νυχτερινό του διάγγελμα. «Τι θα φέρει αυτό; Απλά περισσότερα θύματα».

Σχολιάζοντας την κίνηση το R.Politic σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Μόσχας ταιριάζει πολύ με τον τρόπο σκέψης του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία ενεργεί στην καλή πλευρά της ιστορίας και μάχεται για δικαιοσύνη. «Έτσι το βλέπει», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως είναι επίσης εν μέρει συνέπεια της ουκρανικής επίθεσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα Ρώσων στρατιωτών, τα περισσότερα από τα οποία κινητοποιήθηκαν πρόσφατα. «Ο Πούτιν πραγματικά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο την ημέρα των Χριστουγέννων», σχολιάζει.

«Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το ευγενές παιχνίδι δημοσιότητας», συνεχίζει και εξηγεί: «Σε αυτόν τον πόλεμο ο Πούτιν νιώθει σαν το ”καλό παιδί”, κάνοντας μια καλή πράξη όχι μόνο για τον εαυτό του και τους ”αδελφούς λαούς” της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και για τον κόσμο, απελευθερώνοντάς τον από την αμερικανική ”ηγεμονία” (και γι’ αυτόν είναι πραγματικά κρίμα που τόσο λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν)».

Πάντως σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η απόφαση του Πούτιν για εκεχειρία:

  • έχει σκοπό να πλήξει τη φήμη της Ουκρανίας
  • θα ωφελήσει δυσανάλογα τα ρωσικά στρατεύματα και περιορίσει τον πρώτο λόγο της Ουκρανίας στις μάχες
  • ενισχύει την διπλή ρωσική επιχείρηση πληροφόρησης που εμφανίζει την Ουκρανία ως μια χώρα καταστολής των θρησκευτικών ομάδων και τοποθετεί τον Πούτιν ως τον πραγματικό προστάτη της χριστιανικής πίστη

naftemporiki.gr