Skip to main content

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στην Ουκρανία

«Έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου»

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές, όπου διεξάγονται εχθροπραξίες, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό ημερολόγιο και ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε μήνυμά του, απευθύνει «έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι Ορθόδοξοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού».

Ο Κύριλλος είχε στείλει την άνοιξη του 2022 επιστολή στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Τζον Σάουκε , με την οποία έθιγε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και κατηγόρησε τις χώρες του του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τον Ρώσο πατριάρχη, «οι πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν να συγκρατήσουν τη Ρωσία δεν πολεμούν μόνες, αλλά χρησιμοποιούν άλλα μέσα. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να κάνουν εχθρούς τους αδελφικούς λαούς – Ρώσους και Ουκρανούς».

Ο Γερμανός θεολόγος και συγγραφέας Φρίντριχ Εριχ Ντόμπεραν τονίζει πάντως ότι ο Κύριλλος, σε κήρυγμά του στις 6 Μαρτίου του 2022, είχε ουσιαστικά ευλογήσει τον πόλεμο. «Ο Πατριάρχης Κύριλλος ,που θεωρείται έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, θυμίζει τους «θεολόγους του πολέμου» στη Γερμανία κατά τους δύο Παγκόσμιους πολέμους, λέει ο Ντόμπεραν, συγγραφέας του βιβλίου «Η γερμανική θεολογία στην υπηρεσία της πολεμικής προπαγάνδας».

Ο Γερμανός Θεολόγος επέκρινε ως «θεολογικό προπατορικό αμάρτημα», τον ισχυρισμό ότι ο Θεός ως σύμμαχος στέκεται αποκλειστικά στο πλευρό ενός και μόνο λαού.

«Στόχος μιας τέτοιας «πολεμικής θεολογίας» είναι να δικαιολογήσει το βάρβαρο και ανήθικο του πολέμου ως θέλημα του Θεού, λέει ο Ντόμπεραν.