Skip to main content

Κίεβο: «Όχι» στην 36ωρη εκεχειρία της Μόσχας

REUTERS/Olga Ivashchenko

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός.

Ρωσίας  Κατηγορηματικά «όχι» είπε η Ουκρανία στην πρόσκληση της  Ρωσίας για εκεχειρία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου και για 36 ώρες καθώς, η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Μόσχα κάλεσε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 στις 7 Ιανουαρίου,  δεδομένης της έκκλησης του Παναγιώτατου Πατριάρχη Κυρίλλου», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου .

Το Κρεμλίνο σημείωνε επίσης ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που ασπάζονται  την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές μάχης, επομένως η Ρωσία καλεί την ουκρανική πλευρά να τους δώσει την ευκαιρία να «παραστούν στις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με βάση το παλαιό ημερολόγιο και ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε μήνυμά του, απηύθηνε «έκκληση σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην σύγκρουση, για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου έως τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου».

Ο Κύριλλος είναι ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Πούτιν, υποστηρίζοντας τις συντηρητικές αξίες έναντι του δυτικού φιλελευθερισμού. Συγχαίροντας μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο τον αρχηγό του Κρεμλίνου για τα 70α γενέθλιά του, δήλωσε  ότι η κυριαρχία του στη Ρωσία είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Θεό