Skip to main content

Βρετανία: Τον περιορισμό των απεργιών σε βασικούς τομείς ετοιμάζει η κυβέρνηση

REUTERS/Henry Nicholls

Οι μισθολογικές αυξήσεις δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, προκαλώντας απεργίες.

Η Βρετανία θα εισαγάγει νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι βασικές δημόσιες υπηρεσίες διατηρούν ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις διαταραχές από τις απεργίες στις οποίες συμμετέχουν πλέον δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα φέρει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες και θα προβεί σε διαβούλευση σχετικά με τα ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας που θα καθοριστούν για τις υπηρεσίες πυρόσβεσης, ασθενοφόρων και σιδηροδρόμων.

“Ενώ ελπίζουμε ότι οι εθελοντικές συμφωνίες μπορούν να συνεχίσουν να συνάπτονται στις περισσότερες περιπτώσεις, η θέσπιση ελάχιστων επιπέδων ασφαλείας… θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να απεργήσουν και της προστασίας του κοινού από δυσανάλογες διαταραχές”, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Grant Shapps. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να πάρει μήνες για να γίνει νόμος και ο Shapps δήλωσε στο Sky News λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι “θέμα του ίδιου του κοινοβουλίου”.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερα για να επιλύσει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων από εργαζόμενους που απαιτούν καλύτερες αμοιβές σε κρίσιμους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τις μεταφορές. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καλέσει τα συνδικάτα να έχουν “ειλικρινείς, εποικοδομητικές συνομιλίες” σχετικά με τους μισθολογικούς διακανονισμούς του δημόσιου τομέα για το 2023-24.

Οι μισθολογικές αυξήσεις δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, προκαλώντας απεργίες από νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, σιδηροδρομικούς και άλλους. Ορισμένοι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου κατέβηκαν σε απεργία την Πέμπτη, ενώ το σιδηροδρομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα πραγματοποίησε στάσεις εργασίας τις περισσότερες ημέρες αυτής της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τα συνδικάτα να ακυρώσουν τις απεργίες, ενώ διεξάγει συνομιλίες και έχει υποστηρίξει ότι οι αυξήσεις των μισθών που αντιστοιχούν στον πληθωρισμό θα τροφοδοτήσουν μόνο περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και θα προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και των πληρωμών των στεγαστικών δανείων.

Κατάργηση του νόμου υπόσχονται οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών του Σούνακ, δήλωσε ότι θα καταργήσει τον νόμο αν έρθει στην εξουσία. Οι εθνικές εκλογές αναμένονται το επόμενο έτος.

“Αυτές οι προτάσεις είναι ανεφάρμοστες και ανούσιες από μια αδιέξοδη κυβέρνηση”, δήλωσε η αναπληρώτρια ηγέτης των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ. “Είναι προσβλητικό για τους βασικούς εργαζόμενους το γεγονός ότι ο Ρίσι Σουνακ πιστεύει ότι η απειλή των δασκάλων και των νοσηλευτών με απόλυση θα σταματήσει τις απεργίες”.

Το GMB, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, χαρακτήρισε τη νομοθεσία επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμα της απεργίας.

“Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για τις αμοιβές των μελών μας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να μιλήσει για τα προβλήματα όπως υπάρχουν τώρα. Αντ’ αυτού θέλουν να κλωτσήσουν το κουτάκι στο δρόμο”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της GMB Gary Smith.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters