Skip to main content

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να εκφοβίζουν και να εμποδίζουν την ανάπτυξη της Κίνας

EPA/LUKAS COCH

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ουάσιγκτον να δώσει προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας

Μήνυμα στην Ουάσιγκτον να σταματήσει «να καταστέλει την ανάπτυξη της Κίνας» και να μην συνεχίσουν την «παλιά ρουτίνα του μονομερούς εκφοβισμού», έστειλε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ο Γουάνγκ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας, να σταματήσουν να συγκρατούν και να καταστέλουν την ανάπτυξή της και να μην αμφισβητούν διαρκώς την κόκκινη γραμμή της Κίνας «σαλαμοποιώντας» την.

Οι αναφορές αυτές του Γουάνγκ έγιναν σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάντεν τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, όπου συζήτησαν αριθμό ζητημάτων, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν. Ήταν οι πρώτες δια ζώσης συνομιλίες τους από το 2017. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και πιστεύει πως οι ΗΠΑ κατατρώγουν σιγά-σιγά τα κεντρικά συμφέροντά της προσέχοντας παράλληλα να αποφύγουν κάποια δραστική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα μια ξεκάθαρη αιτία για να αντιδράσει με πλήρη ισχύ. Ο Μπάιντεν έχει προβάλει αντιρρήσεις στις κινεζικές «εξαναγκαστικές και όλο και πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ταϊβάν, για τις οποίες είπε πως υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε την Ταϊβάν «πρώτη κόκκινη γραμμή» της Κίνας, η οποία δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπλίνκεν, ο Γουάνγκ υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρώσουν στο να μεταφράσουν σε πρακτικές πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις τη συναίνεση των δύο ηγετών στο Μπαλί. «Είναι απαραίτητο να εντείνουμε τις διαβουλεύσεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες αρχές στις σινοαμερικανικές σχέσεις, να προωθήσουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να επιλύσουμε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω κοινών ομάδων εργασίας», υπογράμμισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters