Skip to main content

Αφγανιστάν: Μια χώρα «κελί» για τις γυναίκες μετά τον περαιτέρω αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση

REUTERS/Ali Khara

Ορισμένες γυναίκες δεν δίστασαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της Καμπούλ για την χθεσινή απόφαση περί αποκλεισμού τους από τις σπουδές, κάτι το οποίο αποτελεί μια επικίνδυνη πράξη στο Αφγανιστάν, δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν τις διαδηλώτριες.

Είναι κανόνας ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες σε όλο το Αφγανιστάν υποφέρουν από την στιγμή που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Σήμερα Τετάρτη, τα κορίτσια πήγαν στα πανεπιστήμια φορώντας τα χιτζάμπ τους έχοντας να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό τους από τους φρουρούς των Ταλιμπάν.

Τα πλάνα δείχνουν ομάδες κοριτσιών να κλαίνε καθώς απομακρύνονται. Αφού οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τα κορίτσια από τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους τελευταίους 16 μήνες, απαγόρευσαν αυτή την εβδομάδα και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τις γυναίκες.

«Κατέστρεψαν τη μόνη γέφυρα που θα μπορούσε να με συνδέσει με το μέλλον μου», δήλωσε μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Καμπούλ στο BBC.

Οι αρχές εξέδωσαν τη διαταγή την Τρίτη – και μέχρι την επόμενη ημέρα και άλλοι χώροι μάθησης, συμπεριλαμβανομένων ισλαμικών θρησκευτικών σχολείων και ιδιωτικών σχολών διδασκαλίας σε διάφορες επαρχίες, εκτελούσαν επίσης την απόφαση.

Άλλο ένα πλήγμα στις γυναικείες ελευθερίες

Πηγές από τρεις επαρχίες – την Takhar στο βορρά, την Ghazni στα νοτιοανατολικά και την πρωτεύουσα Καμπούλ – επιβεβαίωσαν στο BBC ότι οι Ταλιμπάν σταμάτησαν τα κορίτσια να φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα εκεί.

Ορισμένες γυναίκες δεν δίστασαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους της Καμπούλ, κάτι το οποίο αποτελεί μια επικίνδυνη πράξη στο Αφγανιστάν, δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν τις διαδηλώτριες. Η τελευταία απόφαση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση αφαιρεί οποιαδήποτε ελευθερία είχε απομείνει στα κορίτσια και τις γυναίκες του Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2021 κι έπειτα.

Μόλις πριν από τρεις μήνες οι Ταλιμπάν επέτρεψαν σε χιλιάδες κορίτσια να συμμετέχουν στις εξετάσεις σε επαρχίες της χώρας. Πολλές γυναίκες είχαν σπουδάσει κρυφά – στο σπίτι ή διακινδυνεύοντας να πάνε σε κρυφά φροντιστήρια που είχαν δημιουργηθεί για τα κορίτσια.

Μια μαθήτρια είχε επισημάνει στο BBC: «Γιατί πρέπει να είμαστε πάντα το θύμα; Το Αφγανιστάν είναι μια φτωχή χώρα. Αλλά οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα έχουν αποδεχτεί τη φτώχεια μαζί με κάθε άλλο πρόβλημα και εξακολουθούν να υποφέρουν».

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι η απόφαση αυτή έχει αντίκτυπο στο μέλλον ολόκληρης της χώρας. «Καμία χώρα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει όταν ο μισός πληθυσμός της κρατείται πίσω», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC