Skip to main content

Γκουτέρες: «Βαθιά θορυβημένος» για την απαγόρευση των Ταλιμπάν στις γυναίκες να φοιτούν σε Πανεπιστήμια

REUTERS/Stringer/File Photo

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια

«Βαθιά θορυβημένος» για την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις Αφγανές να φοιτούν σε πανεπιστήμια δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από το καθεστώς στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να «εγγυηθεί ισότητα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της».

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει ότι η στέρηση της εκπαίδευσης όχι μόνο παραβιάζει την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά θα έχει επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας», τονίζεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια, αφού τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία. Η απαγόρευση ήρθε  λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες κορίτσια συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Πολλές από αυτές τις νεαρές κοπέλες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική ή να γίνουν μηχανικοί, μολονότι δεν τους επιτρέπεται πλέον η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι πιο ανεκτικοί. Σταδιακά όμως επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001). Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters