Skip to main content

Αφγανιστάν: Στους 31 ανέβηκαν οι νεκροί από την ανατροπή βυτιοφόρου μέσα σε σήραγγα

REUTERS/Abdul Khaliq Achakzai/File Photo

Η κυκλοφορία στη σήραγγα Σαλάνγκ, που βρίσκεται περίπου 90 χλμ βόρεια της Καμπούλ, παρέμεινε και σήμερα κλειστή.

Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά που προκλήθηκε λόγω ανατροπής βυτιοφόρου μέσα σε σήραγγα στο πέρασμα Σαλάνγκ σε μια ορεινή περιοχή στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σαραφάτ Ζαμάν, τριάντα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στο δυστύχημα.

Το βράδυ του Σαββάτου, «ένα βυτιοφόρο ανατράπηκε και έπιασε φωτιά μέσα στη σήραγγα Σαλάνγκ, και η φωτιά απλώθηκε σε πολλά άλλα οχήματα», δήλωσε χθες ο Χαμιντουλάχ Μισμπάζ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Ο Χεκματουλάχ Σαμίμ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Παρουάν, έδωσε χθες Κυριακή απολογισμό 19 νεκρούς και 32 τραυματίες.

Σύμφωνα με έναν επαρχιακό αξιωματούχο αρμόδιο για θέματα υγείας, τον Αμπντουλάχ Αφγαν Μαλ, «πολλές γυναίκες και παιδιά που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα» συγκαταλέγονται στους νεκρούς.

Η κυκλοφορία στη σήραγγα Σαλάνγκ, που βρίσκεται περίπου 90 χλμ βόρεια της Καμπούλ, παρέμεινε και σήμερα κλειστή.

Το πέρασμα Σαλάνγκ, ένας από τους υψηλότερους ορεινούς δρόμους του πλανήτη (3.650 μέτρα), κατασκευάστηκε από Σοβιετικούς ειδικούς τη δεκαετία του 1950. Περιλαμβάνει μια σήραγγα μήκους 2,6 χιλιομέτρων που διασχίζει το Χίντου Κους, συνδέοντας την Καμπούλ με το βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα, οι έντονες χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες τον χειμώνα αναγκάζουν τις αρχές να κλείνουν τακτικά τη σήραγγα για πολλές ημέρες.

Το 2010, περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδες στο πέρασμα Σαλάνγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP