Skip to main content

Ιράν: Καταδικάστηκαν 400 άτομα σε φυλάκιση μετά τις διαδηλώσεις

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι αρχές κρέμασαν έναν δεύτερο άνδρα που καταδικάστηκε για τις ταραχές.

Δικαστήρια στην πρωτεύουσα του Ιράν επέβαλαν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών σε 400 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης δήλωσε ότι 160 “ταραχοποιοί” καταδικάστηκαν σε ποινές μεταξύ πέντε και 10 ετών, 80 σε ποινές μεταξύ δύο και πέντε ετών και 160 σε δύο χρόνια ή λιγότερο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Σε άλλους 70 επιβλήθηκαν πρόστιμα, πρόσθεσε ο Αλί Αλκασιμέχρ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Μια μέρα μετά την εκτέλεση διαδηλωτή

Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι αρχές κρέμασαν έναν δεύτερο άνδρα που καταδικάστηκε για τις ταραχές. Η δικαιοσύνη ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ο Ματζιντρέζα Ραχναβάρντ, 23 ετών, εκτελέστηκε δημοσίως στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε μια εικονική δίκη και ότι η δικαιοσύνη είναι “ένα εργαλείο καταστολής που στέλνει άτομα στην αγχόνη για να σκορπίσει το φόβο και να εκδικηθεί διαδηλωτές που τολμούν να αντισταθούν στο status quo”.

Το Ιράν έχει κατακλυστεί από διαδηλώσεις κατά του κληρικού κατεστημένου της χώρας εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ξέσπασαν μετά τον θάνατο υπό κράτηση της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή φέρεται να φορούσε το hijab, ή μαντήλα, “ακατάλληλα”.

Οι αρχές χαρακτήρισαν τις διαμαρτυρίες ως “ταραχές” υποστηριζόμενες από το εξωτερικό και απάντησαν με θανατηφόρα βία. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 490 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 68 παιδιά και 62 μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA). Έχει επίσης αναφέρει τη σύλληψη περισσότερων από 18.200 ατόμων σε σχέση με τις διαδηλώσεις, εκ των οποίων 3.780 έχουν ταυτοποιηθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC