Skip to main content

Λονδίνο, Τόκιο και Ρώμη κατασκευάζουν νέο μαχητικό αεροσκάφος

British Prime Ministers Office

Στόχος είναι μια αποφασιστική αλλαγή στην αεροπορική ισχύ των τριών χωρών και την αμυντική ικανότητα μέσω μιας νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία θέλουν να αναπτύξουν από κοινού ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Το αεροσκάφος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το 2035.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται για το πρόγραμμα Global Combat Air Program (GCAP) με το οποίο οι τρεις εταίροι στην G7 θέλουν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια με αυτόν τον «άνευ προηγουμένου διεθνή αεροδιαστημικό συνασπισμό».

«Η συμμαχία με την Ιταλία και την Ιαπωνία καθιστά σαφές ότι η ασφάλεια των περιοχών του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού είναι στενά συνδεδεμένη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση Κονινγκσμπέι  στην ανατολική Αγγλία.

Στόχος είναι μια αποφασιστική αλλαγή στην αεροπορική ισχύ των τριών χωρών και την αμυντική ικανότητα μέσω μιας νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών. Το αεροσκάφος θα είναι συμβατό με τα αεροπλάνα άλλων εταίρων του ΝΑΤΟ και θα αντικαταστήσει τελικά τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας.

Η συνεργασία επιτρέπει τον επιμερισμό της τεχνογνωσίας και του κόστους, αλλά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και στις τρεις χώρες. Αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλα κράτη.

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία πρόσφατα συμφώνησαν για το εξοπλιστικό σχέδιο FCAS, με το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

naftemporiki.gr