Skip to main content

Εκτός Twitter ο Κάνιε Γουέστ μετά την ανάρτηση με σβάστικα

«Παραβιάσε τον κανόνα μας ενάντια στην υποκίνηση βίας» έγραψε ο Έλον Μασκ για την απόφαση.

Ο Κάνιε Γουέστ αποπέμφθηκε εκ νέου από το Twitter – δύο μόλις μήνες μετά την τελευταία απαγόρευση – για αναρτήσεις αντισημητικές, που υποκινούν τη βία. Ο Αμερικανός ράπερ, που θέλει να αποκαλείται Ye, ανήρτησε μια σειρά από προκλητικά tweets – ένα από τα οποία φαινόταν να δείχνει ένα σύμβολο που συνδυάζει μια σβάστικα και ένα εβραϊκό αστέρι.

Ένας χρήστης ζήτησε από το νέο αφεντικό του Twitter, Έλον Μασκ, να «διορθώσει τον Κάνιε». Η αντίδραση του Μασκ ήταν άμεση.  Ο Κάνιε Γουέστ έχει «παραβιάσει τον κανόνα μας ενάντια στην υποκίνηση βίας», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.

Επίσης την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Αμερικανό θεωρητικό συνωμοσίας Άλεξ Τζόουνς και με το πρόσωπό του καλυμμένο με μάσκα, ο ράπερ επαίνεσε τον ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ μέσα σε ένα παραλήρημα για την αμαρτία, την πορνογραφία και τον διάβολο.

Τους τελευταίους μήνες ο Γουέστ έχει προκαλέσει διαμάχη με μια σειρά αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεων – που είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να κόψει κάθε συνεργασία μαζί του ο κολοσσός αθλητικής ένδυσης Adidas.

Ο Γουέστ αρχικά αποκλείστηκε από τους λογαριασμούς του στο Twitter και στο Instagram μετά από ανάρτηση αντισημιτικών μηνυμάτων τον Οκτώβριο. Και οι δύο πλατφόρμες αφαίρεσαν τις αναρτήσεις του Γουέστ – που κατηγορούσαν τον ράπερ Ντίντι ότι ελέγχεται από Εβραίους – λέγοντας ότι ο σταρ είχε παραβιάσει τις πολιτικές για τη ρητορική μίσους. Αυτές οι αναρτήσεις ήρθαν ως απάντηση στις αντιδράσεις για την εμφάνισή του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όπου φορούσε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «White Lives Matter».

Νωρίτερα φέτος, ο Γουέστ αποβλήθηκε από το Instagram για 24 ώρες τον Μάρτιο, αφού χρησιμοποίησε ρατσιστική ρητορική σε σχέση με τον κωμικό Τρέβορ Νόα.

Η τελευταία του απαγόρευση στο Twitter έρχεται λίγες ώρες αφότου η δεξιά πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Parler – η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως εναλλακτική λύση “ελεύθερου λόγου” σε σχέση με τις κύριες πλατφόρμες – δήλωσε ότι ο Γουέστ δεν θα είναι τελικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Η συμφωνία εξαγοράς ναυάγησε. Σε ανακοίνωσή της, η Parlement Technologies ανέφερε: «Η εταιρεία έχει συμφωνήσει αμοιβαία με τον Ye να τερματίσει το σχέδιο πώλησης».

Η εταιρεία – η οποία διαχειρίζεται την πολύ μικρότερη πλατφόρμα, δημοφιλής στους συντηρητικούς και την ακροδεξιά – είπε ότι η απόφαση ελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου. «Η Parler θα συνεχίσει να επιδιώκει μελλοντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και την εξέλιξη της πλατφόρμας για τη ζωντανή κοινότητά μας», ανέφερε στη δήλωσή της.

Ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο του Twitter τον Οκτώβριο και ξεκίνησε αμέσως μια σειρά ριζικών αλλαγών εντός του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένης της άρσης των απαγορεύσεων σε αμφιλεγόμενους λογαριασμούς.
Διευκρίνισε ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην επαναφορά του Γουέστ στο Twitter, λέγοντας ότι ο λογαριασμός αποκαταστάθηκε πριν αποκτήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.