Skip to main content

ΗΠΑ: Υπό εξέταση η πρόταση της Boeing για αποστολή βόμβας στην Ουκρανία

REUTERS/Ints Kalnins

Το βεληνεκές της βόμβας GLSDB είναι στα 150 χλμ., γεγονός που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι. 

Το Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της Boeing να αποσταλούν στην Ουκρανία μικρές, φθηνές βόμβες ακριβείας, οι οποίες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να επιτεθεί πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το σύστημα που προτείνει η Boeing, το οποίο ονομάστηκε Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι μια από τις προτάσεις για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο πρακτορείο.

Η βόμβα GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Είναι ένας συνδυασμός της βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26. Και τα δύο στοιχεία βρίσκονται ανάμεσα στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Το βεληνεκές της βόμβας GLSDB είναι στα 150 χλμ., γεγονός που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι.

Για την κατασκευή της βόμβας GLSDB συνεργάζονται οι SAAB και Boeing από το 2019.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται, ενώ παράλληλα η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ανάγκη από εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το προτεινόμενο σχέδιο, ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τιμ Γκόρμαν αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το ενδεχόμενο παροχής “συγκεκριμένης βοήθειας» στην Ουκρανία. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εξετάζουν τα πιο κατάλληλα συστήματα» που θα βοηθήσουν το Κίεβο.

naftemporiki.gr