Skip to main content

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

REUTERS/Elizabeth Frantz

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε, έπειτα από την μακρά διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας μια νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές, που πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν ένα «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» το οποίο τελικά δεν ήρθε.

Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δεν θα διαθέτει πάντως παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν τις 218 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του Κογκρέσου μια εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με το CBS News.

Παρόλο που η πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ισχνή, αρκεί για να καθυστερήσει την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα επόμενα δύο χρόνια. Βέβαια, οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας όταν συγκληθεί το νέο Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

Το σημερινό αποτέλεσμα σημαίνει το τέλος της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι στη θητεία της ως πρόεδρος της Βουλής. Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος επιλέχθηκε από τους επίσημους Ρεπουμπλικάνους την Τρίτη για να είναι ο υποψήφιός τους για να αντικαταστήσει την Πελόζι πανηγύρισε υποστηρίζοντας ότι «ανέστρεψε επίσημα» τα πράγματα.

Ο έλεγχος της Βουλής είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να ξεκινήσουν μια σειρά από έρευνες στο Κογκρέσο που αφορούν πλήθος ζητημάτων, από την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν έως τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ.

Η Βουλή που διοικείται από τους Ρεπουμπλικάνους είναι πιθανό να αποτελέσει μια δύσκολη υπόθεση, καθώς η προβλεπόμενη ισχνή πλειοψηφία σημαίνει ότι θα χρειαστούν μόνο λίγοι «αντάρτες» για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε νομοθεσία. Με τη Ρεπουμπλικανική δεξιά γεμάτη από περιθωριακές φιγούρες, όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, αυτό θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για χάος και προώθηση εξτρεμιστικών πεποιθήσεων και μέτρων, σχολιάζει ο Guardian.

Πάντως ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. «Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε – Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο- είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

naftemporiki.gr