Skip to main content

Εξαρθρώθηκε διεθνής συμμορία κρυπτονομισμάτων

Shutterstock

Περισσότεροι από 17.000 επενδυτές είχαν εξαπατηθεί μόνο στην Ισπανία. Πού αλλού δρούσε το κύκλωμα. Πώς ήρθαν οι συλλήψεις από τη γερμανική αστυνομία.

Η ισπανική αστυνομία, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξάρθρωσε μια συμμορία που φέρεται να έκλεψε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την ισπανική Guardia Civil, περισσότεροι από 17.000 επενδυτές έχουν εξαπατηθεί μόνο στην Ισπανία. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε από την Αλβανία , όπου Ισπανοί αξιωματούχοι, σε συνεργασία με τις αρχές της χώρας, συνέλαβαν δύο ύποπτους αρχηγούς συμμοριών κρυπτονομισμάτων στα Τίρανα  στις 8 και 9 Νοεμβρίου.

Η Guardia Civil ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την καταλανική αστυνομία Mossos D’Esquadra και με τις διωκτικές αρχές πολλών άλλων χωρών – συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας,της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2018 όταν  μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή της Καταλονίας ανέφερε ότι είχε εξαπατηθεί χάνοντας 800.000 ευρώ.

Τα θύματα δέχονταν κλήσεις  από τηλεφωνικά κέντρα στην Αλβανία και άλλες χώρες. Οι τηλεφωνητές «έλεγαν ότι ήταν γνώστες του χρηματοοικονομικού κόσμου. Χειραγωγούσαν τα θύματά τους με τεχνικές πειθούς και υπόσχονταν υψηλά κέρδη» , ανέφερε εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας.

Πολλοί εμπιστεύονταν τη συμμορία και μετέφεραν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για υποτιθέμενες συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Οι εγκληματίες συχνά κατάφερναν  να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπολογιστές των θυμάτων.

«Υπολογίζουμε ότι η συμμορία κέρδιζε περίπου 400 ευρώ το λεπτό», ανέφερε. «Πίστευαν ότι μπορούσαν να δουλέψουν ατιμώρητα, αλλά τώρα αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη», δήλωσε εκπρόσωπος της Guardia Civil. Πολλοί από τους υπαλλήλους της συμμορίας προφανώς δεν γνώριζαν τίποτα για το εγκληματικό υπόβαθρο και δεν θα κληθούν να λογοδοτήσουν από τις αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.