Skip to main content

Δανία: Απροσδόκητη πλειοψηφία για την Φρεντέρισκεν στις πρόωρες κάλπες

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η Μέτε Φρεντέρισκεν, έλαβε μια απροσδόκητη πλειοψηφία στις πρόωρες γενικές εκλογές της Δανίας, κι έτσι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει μια ακόμη τετραετία στο τιμόνι της σκανδιναβικής χώρας. Δεν αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης ενός ευρύτερου συνασπισμού.

Η Μέτε Φρεντέρισκεν, έλαβε μια απροσδόκητη πλειοψηφία στις πρόωρες γενικές εκλογές της Δανίας, κι έτσι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει μια ακόμη τετραετία στο τιμόνι της σκανδιναβικής χώρας.

Η Φρέντερικσεν των Σοσιαλδημοκρατών και οι σύμμαχοί της στο αριστερό κόκκινο μπλοκ κέρδισαν 87 έδρες, αν και οι πρόωρες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο συνασπισμός παραπαίει. Αυτό συγκρίνεται με 72 έδρες για το γαλάζιο μπλοκ της δεξιάς αντιπολίτευσης και 16 για ένα νεοεμφανιζόμενο κεντρικό κόμμα τους Μετριοπαθείς, το οποίο αναμενόταν ευρέως να επικρατήσει μετά την ψηφοφορία.

Η Φρέντερικσεν μίλησε για μια ευρεία κυβέρνηση, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού που θα καλύπτει το πολιτικό φάσμα.

«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενη», είπε η Φρέντερικσεν καθώς έφτασε στο κοινοβούλιο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχίσει να επιδιώκει έναν συνασπισμό ευρείας βάσης, απάντησε καταφατικά, λέγοντας «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πραγματοποιήσουμε».

Στη νικητήρια ομιλία της, η Φρέντερικσεν είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο της θα παραιτηθεί για να επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών για το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης. Η τεχνική παραίτηση υπογραμμίζει την επιθυμία της να εμπλέξει μια σειρά από μέρη στις συνομιλίες.

«Ανεξάρτητα από το ποιος σχηματίζει κυβέρνηση, οι προκλήσεις συσσωρεύονται», είπε, υπογραμμίζοντας τρία βασικά ζητήματα: μειωμένες λίστες αναμονής στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, περαιτέρω ενίσχυση για τον πληθωρισμό στους Δανούς και περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η ισχνή νίκη του κόκκινου μπλοκ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κυβέρνηση της κ. Φρεντέρικσεν θα συνεχίσει έτσι απλά. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και τα Σοσιαλ-φιλελεύθερα κόμματα δήλωσαν ότι θέλουν να διερευνήσουν την πιθανότητα σχηματισμού ενός ευρέος συνασπισμού αριστερά-δεξιά για να πιλοτάρουν τη χώρα σε δύσκολες στιγμές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιτρέψει στην πρωθυπουργό να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο με την θανάτωση των μινκ από την εποχή της πανδημίας και να προωθήσει πολιτικές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσειών υγείας, την οποία δεσμεύτηκε να κάνει ως μέρος της καμπάνιας της. Δεδομένης της συναινετικής φύσης της δανικής πολιτικής και της πρόσδεσης της κορώνας στο ευρώ, οι αγορές είναι απίθανο να αντιδράσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, POLITICO