Skip to main content

Στις κάλπες η Δανία

Στις κάλπες προσέρχονται την Τρίτη οι Δανοί για τις γενικές εκλογές, στις οποίες η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν ελπίζει εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Φρέντερικσεν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές καθώς αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τον χειρισμό της πανδημίας. Οι εκλογές έρχονται επίσης καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών πλήττουν τα νοικοκυριά. Επιπλέον έρχονται μόλις από ένα μήνα μετά το σαμποτάζ στο σύστημα αγωγών Nord Stream που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω των υδάτων της Δανίας. Η δολιοφθορά στους αγωγούς πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου αίσθηση ανασφάλειας στους Δανούς.

Οι ψηφοφόροι έχουν διχαστεί ανάμεσα σε δύο πολιτικά μπλοκ, το «κόκκινο μπλοκ», που απαρτίζεται από αριστερά κόμματα υπό τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντερικσεν, και το «γαλάζιο μπλοκ», στο οποίο συμμετέχουν το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και τρία ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα.

Και τα δύο δεσμεύονται για περισσότερη βοήθεια καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ωστόσο, κανένα από τα δύο μπλοκ δεν αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία αναδύεται ενισχυμένος ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που βρίσκεται στη μέση του πολιτικού φάσματος με τη μορφή ενός νέου κόμματος (Μετριοπαθείς) που ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από πέντε μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Φρέντερικσεν και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της θα κερδίσουν με μικρή διαφορά. Η ίδια επιδιώκει να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται πολιτική ενότητα σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας.

naftemporiki.gr