Skip to main content

ΗΠΑ: Να απαγάγει την Πελόζι σκόπευε ο δράστης της επίθεσης στον σύζυγό της

Μετά τη σύλληψή  του ο δράστης δήλωσε ότι σκόπευε να κρατήσει όμηρο την Νάνσι Πελόζι για να την ανακρίνει επειδή τη θεωρούσε υπεύθυνη για τα «ψέματα» που διασπείρει το Δημοκρατικό Κόμμα. Επίσης ήθελε να επιτεθεί και σε άλλους πολιτικούς.

Να επιτεθεί και σε άλλους πολιτικούς ήθελε ο δράστης της επίθεσης εναντίον του συζύγου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, σκόπευε και να απαγάγει την κ. Πελόζι. Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, η Μπρουκ Τζένκινς, έκανε λόγο για μια επίθεση «με πολιτικά κίνητρα».

Ο δράστης, δήλωσε χθες, Τρίτη, αθώος στις κατηγορίες που τον βαρύνουν, αν και σημείωσε ότι επιθυμούσε να επιτεθεί και σε άλλους πολιτικούς. Ο Ντέιβιντ ΝτιΠάπε εμφανίστηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίκο, με τον δικαστή να αποφασίζει την προφυλάκισή του.

Ακόμη, απαγορεύθηκε στον 42χρονο άνδρα να έχει οποιαδήποτε επαφή με την Πελόζι ή τον σύζυγό της και να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 135 μέτρων το σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο δράστης εισέβαλε την Παρασκευή το πρωί στην οικία του ζευγαριού εξοπλισμένος με σκοινί, γάντια και κολλητική ταινία, διευκρίνισε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή` του ο δράστης δήλωσε ότι σκόπευε να κρατήσει όμηρο την Νάνσι Πελόζι για να την ανακρίνει επειδή τη θεωρούσε υπεύθυνη για τα «ψέματα» που διασπείρει το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν του έλεγε «την αλήθεια», θα την άφηνε να φύγει, αλλά αν του έλεγε «ψέματα», θα της έσπαγε τα γόνατα.

Εκτός όμως από την Πελόζι, ο ΝτιΠάπε εξήγησε στους αστυνομικούς ότι βρισκόταν σε μια «αποστολή αυτοκτονίας» και ότι σκόπευε να επιτεθεί «σε πολλούς γνωστούς πολιτικούς», όπως και σε μέλη των οικογενειών τους, αλλά και σε έναν καθηγητή, σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο.

Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης σκόπευε να απαγάγει την Πελόζι, ενώ η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, η Μπρουκ Τζένκινς, έκανε λόγο για μια επίθεση «με πολιτικά κίνητρα».

Σημειώνεται ότι η Πελόζι είχε γίνει στόχος και των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Εξάλλου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο διάφορων θεωριών συνωμοσίας που διακινεί κυρίως η άκρα δεξιά στις ΗΠΑ.

Ο ΝτιΠάπε, που ζούσε σε ένα γκαράζ σε μια μικρή πόλη κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, είχε αναρτήσει τους τελευταίους μήνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλια κατά των μειονοτήτων, των Εβραίων, των γυναικών και των διεμφυλικών, ενώ ισχυριζόταν ότι υπήρξε μαζική νοθεία στις εκλογές του 2020 και ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 δεν λειτουργούν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του Άνταμ Λίπσον εξήγησε χθες ότι επιθυμεί «να εξεταστεί η ψυχική υγεία» του πελάτη του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP