Skip to main content

Πούτιν: Ζήτησε «πραγματικές εγγυήσεις» από το Κίεβο για να επανέλθει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Reuters

Στην επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε πως είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Πραγματικές εγγυήσεις» από το Κίεβο ζήτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Πούτιν να σημειώνει πως είναι «αναγκαίο» να λάβει από το Κίεβο «πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και κυρίως ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Μόσχα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη συμφωνία μόνο αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τις επιθέσεις των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών στον ρωσικό στόλο της στη Σεβαστούπολη.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε τη συμφωνία αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία, τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters